LPS korali

LONG POLIP STONE – LPS
KORALI koje ćete prepoznati po tvrdim skeletima i velikim mesnatim polipima. Veoma popularna porodica korala u akvaristici.
Najzastupljeniji rodovi:
-EUPHYLLIA,
-FAVITES,
-CAULESTREA,
-GONIOPORA,
-LOBOPHYLLIA…

Ovi korali uglavnom žive na većim dubinama, neki na stenama a neki i u samom dnu, nisu svi kolonijalni pa se nalaze i sami. Ako imate podlogu u akvarijumu ovim koralima će prijati. Pošto su iz dubljih voda, potrebno je umereno svetlo (neki autori navode da je najpogodnije plavo ili aktinično neon svetlo), ako imate metal-halogeno svetlo nemojte postavljati vaš LPS direktno ispod. Na većim dubinama je i protok manji pa ovim koralima neće prijati ni veliki protok. Većina ovih korala se uspešno može hraniti smrznutom hranom, rakovima, hranom za ribe. LPS korali imaju po jedan duži pipak u okviru svojih polipa naziva se „čistač“ i služe da obaveste susedne životinje o njihovom prisustvu (ovo možete videti uglavnom noću). Umereno su agresivni, ali se potrudite da ne dodiruju ostale korale. Po težini držanja LPS korali su na sredini (između mekih i SPS) ipak u zavisnosti od vrsta idu od bas lakih do teških. Ovi korali su najteži za fragiranje.

Potrebni parametri su:
salinitet 1.022-1.025 ,
PH iznad 8 ,
Kalcijum 420-480ppm, i ovi korali uglavnom dozvoljavaju prisustvo u malom broju fosfata i nitrata (zato se i ne savetuje držanje sa SPS koralima).

Od dodataka potrebni su Stroncijum , Jod , Kalcijum, i prehrana jednom nedeljno. Interesantno za ove korale je što imaju daleko intenzivniju i lepšu boju ako ih pogledate odozgore.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku