Da li zmije smrde?

Kod potencijalnih terarista koji se opredeljuju za beznožne ljubimce se često javlja pitanje da li zmije smrde. I sama sam imala prilike da čujem mnogobrojne komentare da su to ljigava stvorenja, koja mnogo smrde.

U svom prirodnom okruženju, zmije nemaju nikakav miris. To ih čini savršenim predatorima, jer žrtve ne mogu da ih nanjuše i znaju da su u blizini. Život u terarijumu je malo drugačiji, jer je prostor, ma koliko vi mislili da vam je terarijum velik, zapravo mali. Naravno, izmet smrdi, što nije slučaj isključivo kod zmija. Kad se zmija pokaki, treba se kaka izbaciti, i neće biti neprijatnih mirisa. Ako je zmija u premalom terarijumu, umazaće se u kaku, i u tim slučajevima treba i zmiju okupati. Zato ja preferiram piljevinu ili kokosov treset kao podlogu za terarijum, jer se kaka uvalja podlogom, i zmija se ne može izmazati.

Zašto prostorije sa zmijama u zoološkim vrtovima smrde? Odgovor je i više nego jasan. Previše velikih zmija u malom terarijumu, ili jedan lenjivac (radnik) na previše terarijuma. Kad se jedna zmija pokaki, umažu se sve, i niko ih ne okupa jer su zmije agresivne usled neredovnih hranjenja. Kake se sklanjaju jednom mesečno, a i to je pitanje….

Za one koji su ubeđeni da su zmije ljigave, moraću da ih razočaram. Zmija ima savršeno suvu kozu, a krljušt ima divan odsjaj, zbog čega se stvara pogrešna slika o ljigavosti zmije. Neko ko je dodirnuo zmiju, neće nikad više reći da su ljigave!

Reakciju ljudi na ovaj članak možete videti ovde

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku