Impresivni Gobi

Gobies ili ribe Glavoci pripadaju familiji Gobiidae, jednoj od najvećih familija riba sa više od 2100 vrsta raspoređene u više od 260 rodova. Ribe ove familije su male, retko veće od 10cm, u proseku od 4-6cm. Najmanji predstavnik ( Trimmatom Nanus ) sa 8-10 mm u punoj veličini ujedno i jedan od najmanjih kičmenjaka na svetu.

Ove ribe su (najčešće) stanovnici umerenog i tropskog pojasa, plitkih morskih staništa i koralnih grebenova. Dosta vrsta ove familije se može naći u bočastim sredinama, deltama reka, mangrove i slane močvare, a jako mali broj vrsta u potpunosti je prilagođen slatkovodnim sredinama.
Žive na ( u ) samom dnu ili stenovitim oblastima blizu dna. U moru se hrane sitnim bezkičmenjacima i mikroalgama dok u akvarijumu prihvataju svaki oblik smrznute ili suve hrane.

Životni vek im je od 1-10 godina, uglavnom ribe iz hladnijih voda sporije rastu i žive duže.

Mreste se tako što ženka zalepi jaja na koral, algu ili stenu a mužjak kada ih oplodi ostaje da ih čuva dok se ne izlegu mali (obično par dana). Ove ribe su važan deo morskog ekosisitema, uglavnom kao hrana većim vrstama riba između kojih i komercijalne (brancin, bakalar, riba list…)

U akvaristici su jako popularne i zastupljene, što zbog svoje veličine, lepote kao i lakog držanja. Potrebno im je obezbediti što više živog kamena, zbog skrivanja. Savetuje se ne mešanje više vrsta jer vremenom postaju teritorijalne, dok se neke vrste mogu držati u paru (Fire Goby, Neon Goby, Engineer Goby…) Pogodne su za sve vrste akvarijuma, ne diraju korale i ostale organizme, naravno ne u konbinaciji sa velikim predatorima.

Akvarijum treba biti poklopljen jer mogu iskočiti iz njega.

Ovo je samo delić vrsta Gobiesa

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku