Imperator zastrašujuće velika škorpija

Poreklo : Zapadna Afrika (Kongo,Gana,Obala Slonovače,Nigerija,Togo…) gde nastanjuje tropske šume. P.imperator je jedna od najvećih vrsta na svetu, njihov životni vek je do 8 godina u zatočeništvu a nešto manje u divljini. Živi u jazbinama koje sama napravi ispod nekog kamena, trulog drveta, među korenjem drveća a dubina jazbine može ići i do 2 m. Inače to je noćna životinja koja vreba plen iz svoje jazbine, mada desi se i da izađe u potragu za njim ako je period nedostatka plena.
Vrsta koja retko koristi svoju žaoku, plen uglavnom ubija stiskom klešta koja su veoma jaka a ukoliko plen ne može savladati kleštima upotrebljava žaoku kako bi ga onesposobila. Osnovna hrana u prirodi su im termiti (zato se može desiti da ponekad Imperator-i svoju jazbinu prave u termitnjacima, tj. koriste već postojeće tunele), milipede… U prirodi Imperator ima dosta neprijatelja kao što su ptice, majmuni, mungosi, ljudi i dr.

Stanište : Tropske šume.

Terarijum : Minimalne dimenzije za jednog škorpiona su d40 x š20 x v30cm

Podloga : Tresetna, s tim što mora biti minimum 10cm dubine jer je ovo vrsta koja voli da se ukopava kako bi se osećala sigurnom, kao naravno i kore drveta, po neki kamen, koji će ujedno doprinositi estetici samog terarijuma.

Temperatura : dnevna oko 28-32 C a noću pada na 20-25 C. Temperatura je konstantna tokom cele godine. Grejanje se uređuje tako što se grejač ne stavlja ispod terarijuma već na zadnju stranicu terarijuma, jer će škorpija zbog previskoke temperature početi da se ukopava kako bi se sklonila na hladnije mesto i ako se grejač nalazi ispod, ona se može živa skuvati, tj. uginuti.

Vlažnost vazduha : 80-90% ,treba povremeno prskati podlogu, jedanput nedeljno otprilike, ali ne treba natapati podlogu već tako da samo površinski sloj bude vlažan. Moramo uzeti u obzir da su postojbina ove vrste tropske šume tako da im moramo obezbediti visoku vlažnost vazduha.

Voda : Mora imati uvek dostupnu posudu sa vodom, to važi za odrasle jedinke, mladi piju sa treseta.

Ishrana : Tenebrija (Tenbrio molitor), fobasi(Zoophobas morio), leteralis(Blatta laterelis), dubia(Blaptica dubia), cvrčak(Gryllus assimilis)…

Veličina i brzina rasta : Oko 14-15 cm, rastu relativno sporo. Spadaju u najveće vrste škorpija.

Ponašanje : Mirna i srednje brza vrsta škorpije.

Toksičnost : Kao i većina vrsta, otrov je u rangu otrova pčele.

Razmnožavanje: Kada mužjak priđe ženki uhvati je za njena klešta, svojim kleštima, kada nađe pogodno mesto kao npr. pločasti kamen izbacuje spermatophore na njega i gura ženku na taj kamen. Tada ženki sperma ulazi u genitalni otvor, on je pušta i beži. Gestacija traje 9-12 meseci, nakon čega majka donosi mlade na svet. Dok se ne presvuku nimfe ne jedu i ne napuštaju majku, a presvlače se nakon nedelju dana, kada još veoma kratko vreme borave na njoj i ubrzo je napuštaju, u početku polako ispitivajući okolinu osećajući se sigurnim pod okriljem majke. Tada počinju da jedu, i to plen koji im majka ulovi. Odvajanje od majke nastupa nedelju dana nakon presvlačenja, tj. kad sve jedinke napuste leđa majke. Tada su jedinke sposobne da se samostalno hrane.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku