Uređenje terarijuma

Ono što je svim pravim teraristima jasno jeste da veštačka životna sredina za našeg ljubimca zasigurno mora da sadrži neke elemente iz prirode kao što su kore drveta kamenčića i drugi dekorativni materijali kako bi se naši ljubimci osećali sigurno i kako bi bili zdravi i stimulisani. Kao dekoraciju možemo svakako svrstati i mesta za skrivanje koja umnogome otklanjaju stres kod životinje koja se oseća sigurno a i takođe im može služiti za vreme presvačenja.
Stabilnost ukrasa i njihova pričvršćenost za podlogu je veoma bitna, jer ukoliko vrsta kopa ili se zavlači ispod dekoracije, ukoliko nije dobro pričvršćena može doći do nesreće. Ovo se često može desiti teraristima koji su tek ušli u svet ovog hobija tako da strogo preporučujemo oprez pri dodavanju dekoracije u terarijum, minimizovanje količine iste u početku ili konsultacije sa drugim iskusnijim teraristom.

Grane i drugi dekorativni objekti iz prirode ne smeju biti tretirani pesticidima. Kamenje možemo sterilisati izbeljivačem ili kuvati na visokoj temperaturi a pre samog ubacivanja u terarijum dobro oprati. Granje možemo tretirati pečenjem u rerni na 200 stepeni pola sata kako bi uklonili bakterije.

Zakloni i mesta za skrivanje:

Najbolji prirodni zaklon je kamen ili kora drveta u obliku polucilindra. Lako se mogu i napraviti od dostupnih netoksičnih materijala a većina je jednostavna za montažu i čišćenje i dolaze u više veličina.

Većina terarističkih životinja ne voli da bude često eksponirana i tražiće mesta za istraživanje i sakrivanje u terarijumu jer je većini upravo terarističkih ljubimaca skrivanje i stil života i zato je važno da ima dovoljno mesta za sakrivanje. To će možda uskratiti vas posmatrače da ih vidite ponekad, ali je zdravlje i ugodnost vašeg ljubimca na prvom mestu.

Za posmatranje noćnih vrsta veoma je važno obezbediti svetlo koje im neće smetati a koje će nam omogućiti da možemo da ga vidimo.
Škorpioni, koji su fluorescentni ispod UV osvetljenja, se mogu posmatrati u toku noći korišćenjem jednostavne crne sijalice iznad terarijuma. Hranjenje, kopanje, pomeranje podloge, kao i druge aktivnosti u toku noći mogu biti jako interesantne.

Većina beskičmenjaka i terarističkih životinja su dosta čiste životinje i za neke vrste ne mora se čistiti i po mesec dana, pa i više, dok nekim vrstama ipak treba posvetiti više pažnje na dnevnom nivou. Važno je ukloniti ostatke nepojedenog plena i vidljive nečistoće da bi se sprečilo truljenje unutar staništa i razvoj infekcija. Voda uvek mora biti dostupna iako možda životinju nikada niste videli da pije istu. Vodu redovno zamenite svežom.

Šta bi trebalo da uradite za dom svog ljubimca:

Šta god da unesete u terarijum morate prethodno oprati i dezinfikovati. Tu spada i posuđe za hranu, vodu podloga i dekoracija. Ne koristite deterdžente na bazi fenola, sasvim je dobro ponekad samo oprati vrućom vodom i eventualno dezinfikovati sa alkoholom i asepsolom.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku