Goveđe srce (recept)

Još jedan u nizu recepata za pripremanje ovakve hrane za ishranu riba…

 Svaki akvarista je čuo za pripremanje goveđeg srca kao hrane za ribice. Postoje mnogi recepti, i ljudi su potrošili dosta vremena da bi postigli zadovoljavajući efekat u pogledu kvaliteta ovako spravljene hrane. Kao i u svim granama ovog hobija, do pravog rezultata se može doći na razne načine i zato bi bilo iluzorno polemisati oko toga koji je recept najbolji. Pitanja koja se početnicima uvek nameću, kada pročitaju sastojke recepata su uglavnom:

 • Zašto ovo?
 • Čemu to služi?
 • Da li je neophodno da stavim baš sve sastojke?
 • Kako da posle hranim ribu?

Dodatni sastojci, kojima uglavnom svi recepti obiluju, nisu slučajno prisutni. Njihova namena je da u organizam ribe unesu potrebne hranljive sastojke, koje meso goveđeg srca ne sadrži.

U nekim receptima se dodaci koriste ne zbog hranljivih vrednosti, nego zbog lakše prerade ove hrane u digestivnom traktu ribe. Svaka vrsta ribe ima različite potrebe za pojedinačnim hranljivim sastojcima, i zbog toga je najbolji onaj recept koji je prilagođen jednoj ili eventualno dvema srodnim vrstama.

Recept, koji je pred vama, može se okarakterisati kao univerzalni, jer sadrži dosta hranljivih satojaka različitog porekla i pogodan je za ishranu ribica u zajedničkom akvarijumu.

Razmera sastojaka bi bila otprilike sledeća:

 1.  2 do 2,5kg svežeg TELEĆEG srca (može eventualno i junećeg)
 2.  pola kese smrznutog graška
 3.  1 kg morske ribe(najbolje oslić)
 4.  500 gr račića (recimo škampa), ukoliko ih ne možete nabaviti, povećajte količinu morske ribe
 5.  2 banane 
 6.  1 kruška
 7.  3 do 4 jagode
 8.  300 grama spanaća
 9.  4000 IU vitamina E, antioksidans vrlo značajan za plodnost (ako ga kupujete u tabletama, obratite pažnju koliku vrednost IU ima jedna tableta)
 10.  20 g vitamina C
 11.  200 do 300 grama pahuljica od spiruline
 12.  70 grama pšeničnih klica
 13.  polovina do cela glavica karfiola
 14.  kesica veličine vanjlin šećera belog luka u prahu, možete ga naći u svakoj prodavnici zdrave hrane, dobro će doći za održavanje zdravog imunog sistema riba
 15.  visokoproteinske pahuljice od žitarica (za ishranu beba)

 

Najviše vremena u pravljanju ove hrane oduzima detaljno čišćenje telećeg srca od masti, žilica i krvnih sudova. Zamolite mesara od koga kupujete da to uradi umesto vas, pretpostavljate i sami da će to učiniti mnogo brže i spretnije. Kad dođete kući još jednom pregledajte i odbacite nepotrebne delove, koji su mesaru eventualno promakli. U zavisnosti od količine hrane koju spremate, uzmite dovoljno veliku posudu u koju može stati teleće srce sa svim dodatnim sastojcima. Srce iseckajte na sitnije komade i premeljite nekoliko puta na mašini za mlevenje mesa, u zavisnosti od toga koliko mašina sitno melje. Samleveno srce stavite u odabranu posudu u koju ćete dodavati ostale sastojke.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku