Često postavljena pitanja

Koja je mala, sitna plutajuća biljka okruglih listića i nežnog korena?

– Sočivica veoma se brzo razmnožava i može postati prava biljna napast u akvarijumu. Ukoliko gajite japanke, sočivicu ne odstranjujte jer je ove ribe veoma rado jedu.

Kako da mi lepo napreduje bilje?

– AKO želite da vam širokolisno plutajuće bilje lepo uspeva obezbedite dobru ventilaciju iznad površine vode u akvarijumu. Naime kondenzovanje kapi na površini listova i temperatura sijalice stvaraju opekotine na listovima, pa biljka truli i propada.

Kako se hrane plutajuće biljke?

– PLUTAJUĆE biljke svu potrebnu hranu uzimaju iz vode. S vremena na vreme ukapajte u akvarijum neko veštačko djubrivo, specijalizovano za tu svrhu. Bilje će mnogo bolje uspevati.

Koje biljke mogu sa plutajućim biljem?

– PLUTAJUĆE bilje, listovima onemogućava prodiranje svetlosti u dubinu akvarijuma. To morate imati na umu pa se za podrast odlučite za bilje koje traži manje svetlosti, anubije, kripokorine itd.

Jedu li puževi biljke?

– PUŽEVI obožavaju listove površinskog bilja između ostalog i zbog toga što se na njihovoj površini nagomilavaju ostaci od hrane i alge. Puževi svojim ustima oštećuju nežne listove ovog bilja, pa ih držite pod kontrolom i onemogućite preterano razmnožavanje.

O čemu treba voditi računa prilikom postavljanja akvarijuma?

POSTOJI jedan izuzetno važan problem o kome se mora voditi računa prilikom izbora mesta za akvarijum, a koji akvaristi često previde. To je težina akvarijuma.  Uzmimo za prlmer akvarijum zapremlne 98 litara i dimenzija 100 х 40 х 40 cm. Na oko ne tako velika stvar, kada se potpuno formira, može da teži i svih 150 kg. Saberimo težine gvozdenog rama, staklenih zidova, haube za svetlo, substrate (peska) na dnu koji je debeo oko pet cm. i nekih 86 I vode i uverićemo se da je tako. Stoga se za takav akvarijum mora predvideti čvrsta i stabilna polica,  jer nije teško zamisliti kolika bi bila šteta kada bi jedan takav akvarijum pao.

Posebno se mora voditi računa o težini akvarijuma ako se planira da se napravi polica za više komada. U tom slučaju mora se uzeti u obzir i nosivost poda prostorije u kojoj će stajati planirana polica. Ako nismo sigurni da je nosivost poda dovoljna da izdrži predviđenu težinu, onda za policu treba izabrati mesto u nekom od uglova prostorije gde je nosivost poda zbog potpornih zidova veća.

Kako se rešiti puževa?

Jedan od načina da se rešimo suvišnih puževa: obarimo list zelene salate dok ne omekša, pa ga preko noći pričvrstimo na dno akvarijuma. Puževi će se skupiti na njemu, te ih lako možemo ukloniti.

Možda niste znali da puževi mogu biti odlični indikatori nevolje u akvarijumu. Oni pre riba reaguju na nepovoljne životne ustove. Ako su neaktivni i samo leže na dnu uvučeni u kućice, znajte da je voda zatrovana. Ako pak ne riju po dnu već klize po površini, ili se u toku dana masovno penju po staklu, krajnje je vreme da se promeni potrošena podloga  u kojoj više nema hranjivih materija za biljke.

Zamagljena voda?

Ovo se najčešće dešava kod „mladih akvarijuma“ u kojima još nije uspostavljena biološka ravnoteža. Najpre proverite da li filter vuče. Možda je zapušen. Ili ste preterali u hranjenju? Zamenite jednu trećinu vode i dobro očistite filter.

Neprijatan miris vode?

Uz ovo obično idu i penasti mehurići na rubovima akvarijuma. Najčešći razlozi – preterano hranjenje ili u filteru nema dovoljno bakterija prečistača. Ribe moramo izvaditi iz akvarijuma, isprazniti trećinu vode i filtrirati snažno nekoliko dana uz stalno menjanje dela vode.

Prljava površina vode?

Masnoća i razne nečistoće često se hvataju na površini vode. Ne smemo dozvoliti da padnu na dno. Čistimo ih gazom ili vatom, a u težim slučajevima kupimo ih crevom ili skidamo pomoću kakve posude.

Mlečno mutna voda?

U vodi su se namnožili mikoorganizmi. Ne vredi je menjati. Povećajte njenu kiselost. U filter ubacite šačicu prokuvanog treseta koji stavite u žensku čarapu. Inače, u prodavnicama možete naći razne preparate protiv infuzorija u vodi.

Artemija da ili ne?

Artemija je idealna hrana za riblju mlađ, ali nije idealna za „rukovanje“. Naime, ljušture jajašaca iz kojih su se Izlegli račići lakše su od vode’pa plivaju po površini. Kako ih izbaciti a da sa njima ne prospemo i deo račića koji plivaju svuda uokolo? Gornji deo flaše uvijemo u krpu pа ga zamračimo, a na donji, sa strane, prislonimo izvor svetlosti. Račići će se truditi da dođu do svetosti, pa će se svi sjatiti na dno. Tada suvišni deo vode prospemo. Dole će ostati samo račići.

 

Vaša pitanja i dileme postavite na mail:vasapitanja@akvasvet.org

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku