Borba za život

Ružno lice današnjice-koralni grebeni kariba pred najvećom opasnošću ikada

Stil života modernog čoveka itekako nije uticao samo na okolinu kopna u kojoj živi nego i na mnogo dalji horizont tako da se korali na Karibima svakoga dana bore za život a prema prognozi stručnjaka,oni bi mogli nestati za dvadeset godina.

Uzrok svemu tome je prekomerni ribolov i istrebljenje morskih ježeva što će dovesti do toga da naša deca lepote morske vode Kariba neće uzivo videti, javljaju UN i UICN. Naj alarmantniji podatak koji se spominje je da je trenutno preostalo svega šestina prvobitnih grebena a da je do 1970 te godine više od polovine površine pod grebenima je zauvek izgubljeno.

Svemu tome jesu doprinele klimatske promene u nekoj meri, jer pospešuju kiselost voda i propadanje korala, ali glavna pretnja ovim vodenim draguljima su upravo čovek, koji je do istrebljenja lovio ribe koje žive na grebenima, morske ježeve čija je osnovna hrana bila alga koja je rasla na koralima. Ekspanzivno povećanje ljudske populacije, zagađenje obala, i ljudske podvodne aktivnosti. Kako više nema riba i ježeva koji bi kontrolisali rast algi na koralima, one počinju nekontrolisano bujati i sa time nepovratno uništavati korale koje je postalo nemoguće spasiti.

Saznaje Akvasvet TIM

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku