Riba list

Neke morske ribe imaju svoj pandan među slatkovodnim vrstama. Takva je i slatkovodna riba list, Solea (Brachirus) aenea, koja može da dostigne dužinu od 10 do 12 centimetara. Ova riba živi u slatkim i brakičnim vodama južne Azije i lndonezije, a u Evropu je dospela tek početkom devedesetih godina. Spada u sasvim miroljubive, čak pitome vrste. Bez problema se može držati u zajedničkom akvarijumu s drugim miroljubivim vrstama.

Telo joj je gotovo sasvim pljosnato, a peraja su raspoređena po obodu. Njena osnovna boja kreće se od oker žute do svetlo-smeđe, i prošarano je nepravilnim manjim i većim tamno-smeđim tačkama. S donje strane tela riba je žućkasta. O gajenju i razmnožavanju ove vrste još ne postoji dovoljno podataka, a polovi se teško razlikuju po izgledu.

Slatkovodna riba list prihvata sve vrste hrane, čak i najobičnije listiće. Živi potpuno usamljeno i nezainteresovana je za pripadnike sopstvene vrste, osim prilikom parenja. Ove ribe nisu posebno osetljive na sastav vode. Odgovara joj temperatura od 24-28 stepeni C, a dooro je da se „na 10 litara vode doda jedna kafena kašičica soli.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku