Invazija tropskih riba

Prelepa opasnost-Invazija tropskih riba preti da uništi podvodne šume morskih algi.

Migracija tropskih riba kao posledica procesa globalnog zagrevanja okeana preti da bude ogromna opasnost oblastima koje okupiraju, zato što pustoše podvodne šume algi i livade morske trave, zaključuju nove studije. Štetan uticaj je najvidljiviji u južnim vodama Japana i istočnom Mediteranu. Gde je došlo do dramatičnog smanjenja podvodne vegetacije.

Takođe postoje i novi dokazi štete u Australiji i SAD gde je evidentirana opasnost od širenja tropskih riba ka polovima.

Tropikalizacija umerenih morskih područja je novi fenomen od globalnog značaja uzrokovan klimatskim promenama, kaže vodeći autor studije dr verges.

Povećanje broja tropskih biljaka biljojeda može duboko iznemiti ekosisteme i dovesti do opustošenih grebena, što utiče na biodiverzitet ovih regiona, sa značajnim ekonomskim  uticajima.

Kako se okeani greju, i kako se menja klima, vruće tačke se razvijaju u regionima gde su struje koje transportuju toplu tropsku vodu ka polovima sve više i više ojačavaju.

U tropskim regionima, široka raznovrsnost biljojednih tropskih riba obavlja vitalnu ulogu u čuvanju grebena od velikih morskih najezda algi i tako omogućava cvetanje koralnog grebena. Oni mogu direktno da unište šume algi kao i da spreče oporavak istih koje su ostećene zbog drugih razloga.

Tropske ribe šire svoje opsege čak i u umerenim područjima koje obuhvataju unicorngish arot fish and rabbit fish.

U Japanu, više od 40 posto šuma podvodnih algi je nestalo od devedesetih. Fenomen poznat u Japanu kao isojake. Tropske vrste uključujući rabitdish i parotfish se čine glavnim odgovornim.

Iako su ove ribe ovde prisutne duže vreme, stopa njihove godišnje ispase se pojačala dramatično kako se temperatura okeana u zimi povećala. Korali sada dominiraju u ekosistemu u mnogo lokacija. Promene su dovele do kolapsa jedne struje ribarstva.

Tropske ribe su se takođe pomerile ka južnom Mediteranu iz crvenog mora , nakon o tvaranja suečkog kanala. U poslednjih nekoliko decenija, broj rabbitfish se dramaticno povecao, rezultirajući stotinama kilometara ogoljenih podvodnih šumskih oblasti alga i 40 procenata smanjenja u broju različitih orskih vrsta.

Kako se mediteran sve više greje, rabbitfish širi svoju populaciju ka zapadu, stavljajući druge ekosisteme u opasnost.

U SAD je došlo do porasta više od 20 puta u broju riba papagaja u meksičkom zalivu vrste koja konzumira morsku travu pet puta više od riba starosedelaca. Broj biljojednih zelenihkornjača i orskih krava se takođe povećao.

U zapadnoj Australiji novi dokazu upućuju na to da su povećanje broja tropskih riba spravacaju oporavak ostećene šume algi ostećene toplotnom talasu iz 2011

U itčnoj Australiji, alge su nestale sa brojnih grebena,uledećih 5 mina a istrazitelji smatraju da je intezivna ispasa tropskih riba bila glavni uzrok

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku