UV sterilizatori

Osim klasične filtracije u akvaristici se koristi i UV (UltraVioletna-ultraljubičasta) sterilizacija vode. Ovakav tip filtracije, odnosno sterilizacije (pošto UV sterilizatori nisu filteri i trebaju pred-filtraciju) učinkovito uništava bakterije, gljivice, alge i viruse.

Rade na principu izlaganja mikroorganizama spektru ultraljubicastog zračenja na valnoj dužini od oko 254 nm koji izravno deluje na DNK strukturu te ih uništava ili sprečava njihovu daljnju reprodukciju.

Energija lampe od 30 mWs/cm2 uništava oko 99% svih uobičajenih vrsta bakterija u vodi.

UV lampe se sastoje od kućišta u kojem oko lampe prolazi voda u cevčicama od kvarcnog stakla. Radni vek lampe je oko 8000 h. Velike su prednosti ovakvih sterilizatora i njihova upotreba u akvaristici je u porastu.

Mineralni i hemijski sastav vode ostaje nepromenjen, nemogućnost je predoziranja i nikakvih štetnih posledica nema, jednostavna je upotreba, velik je spektar delovanja protiv svih vrsta bakterijskih i virusnih bolesti akvarijskih riba i njihovih nametnika, učinkoviti su protiv nekih vrsta algi itd., a to su samo neke prednosti ovakvog tipa prečišćavanja vode.

Za ovakvu sterilizaciju moraju se ispuniti uslovi da pre dotoka voda mora biti očišćena i bistra sa što manje čestica, a nakon izlaska je preporučljivo da prolazi kroz bioloski filter koji bi sakupljao uginule mikroorganizme.

 

UV lampe su zaštićene u neprozirnom kućistu, jer trajno ostećuju vid i kožu, zbog toga čitajte pozorno uputstvo proizvodjača!

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku