Karantinski akvarijum

Karantinski akvarijum je nužno zlo kojeg bi svaki akvarista trebao nabaviti doslovce onog momenta kad se počne baviti akvaristikom.

Zašto?

Zato što se ribice, po mišljenju koje vlada kod neupučenih, nerazboljevaju. O stanju vašeg akvarijuma, vašoj pažnji i brizi zavisi koliko često, ali nažalost, bolesna ribica je nešto što se desi i najiskusnijim akvaristima.

Nadalje, ribe se mogu fizički povrediti, bilo na dekoraciju u akvarijumu (oštre predmete izbacite), bilo u međusobnim borbama. Ako nemate karantin, tada nastaje panika:

 

   Šta sada?

   Gde sa ribom?

 Tu u igru dolazi karantinski akvarijum.

Drugi razlog za posedovanje takvog akvarijuma je što bi svaku novu ribicu koju kupite trebalo držati u karantinu nedelju-dve da bi ste sprecili uvođenje bolesti u glavni akvarijum.

 

   Šta vam je potrebno:

 1. Mali akvarijum od 10 do 20 l.

Ali to naravno zavisi od veličine riba koje imate. Riba kojoj minimalna litraža akvarijuma iznosi 150, 200, 300 l ne može ici u tako mali karantinski akvarijum jer joj u oporavku sigurno neće koristiti stres zbog premalog prostora. Npr. Za ribu koja zahteva akvarijum min. litraže 150 litara dovoljan je 30-40 litara karantinski akvarijum.

2. Grejač i termometar

Ne samo ako držite toplovodne ribe nego i za hladnovodne. Lečenje nekih bolesti zahtevaju povišenje temperature vode. Takođe je važno da je temperatura stabilna i da, ako je trebate menjati, menjate postepeno. Termometri na bazi alkohola su precizniji od digitalnih.

3. Sunđer filter ili kamen za aeraciju vode

Za mešanje vode, dovođenje kiseonika u vodu, raspršavanje leka. Vrlo važno je imati ga jer većina lekova veže za sebe kiseonik iz vode. I dvodihalicama to treba.

4. Lekovi

Poželjno je da kod kuce uvek imate takozvanu prvu pomoć koja se sastoji od leka širokog spektra (medimor, baktopur, costapur ili general tonic i soli). Eterično ulje klincica je isto dobro imati pri ruci za slučajeve kada nema pomoći i kada je ribici najbolje skratiti muke. Ne zaboravite kupiti i vitamine!

5. Crevo za izmenu vode i mrežica

Ako je moguće, bilo bi dobro svu opremu glavnog i karantinskog akvarijuma razdvojiti. Ono što dođe u dodir sa bolesnom ribicom ne sme doći u dodir sa glavnim akvarijumom. Ako nije, UVEK pažljivo dezinfikujte opremu. Kao i karantin kada završite s upotrebom.

6. Hipermangan

Za dezinfekciju.

Karantinski akvarijum stavite na neko mesto koje nije previše prometno da bi riba imala mir.

Dekoracije u akvarijumu, biljke i podloga nisu potrebne, ali možete svakako staviti neki veći kamen (pazite da je pogodnog sastava za akvarijume i da nije oštar) da bi riba imala zaklon, a kamen je lako dezinfikovati.

Napravite improvizovani poklopac da riba ne bi iskocila vani. To može biti obična daska kojom ćete prekriti akvarijum, samo pazite da ostavite mali deo nepoklopljen kako bi vazduh ulazio u akvarijum.

Nikad nemojte pribor i opremu iz karantina stavljati u glavni akvarijum.

Čak ni kad se radi o običnoj mrežici!

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku