Telmatochromis dhonti

Pre jedno 7-8 godine sam video oglas da neko poklanja ove ribe, tada nisam znao o njima bukvalno nista. Tražio sam po forumima i sajtovima ne bi li našao nešto o njima i informisao se ali malo sam šta mogao naći. Prevodeći strane sajtove došao sam do raznih saznanja o njima ali se ispostavilo malo toga tačno. Odličio sam da pitam momka da ih ja dobijem na poklon i dobio sam ih i od tada kreće moja avantura sa njima.

Kad sam ih uzeo, po mojoj proceni bili su stari od 6 meseci do godina dana i nisu bili baš tako zanimljivi kao na fotografijama sa interneta, dugo sam razmišljao šta da radim sa njima i gde ću ih. Stavio sam ih u jedan akvarijum od oko 80l sa Julidochromisima, posle nekog vremena sam sasvim slučajno sam primetio da tu dolazi do koškanja između njih. I tada jos uvek nisam imao neko bog zna kakvo mišljenje o njima, slučajno mi se ukazala prilika da uzmem jedan akvarijum od oko 50l. Šta ću u njega staviti šta neću dugo je bila polemika, pored tih mojih riba kao i svakom akvaristi, sviđale su se i druge ribe pa sam hteo nešto drugo da uzmem ali rekoh sam sebi „dok ne uzmeš nešto odvoji njih tu“ i tako i beše. Stavim ja jedno 3 cm sitnog kvarcnog peska, natrpam neko kamenje i ubacim njih tu. Posle samo nekoliko sati pesak je bio sve razbacan i bukvalno sve je bilo rastureno, naravno iznervirao sam se i tada sam bio najblizi tome da ih tako lepo zavrljačim da je to strašno. Ali naravno nisam, sredim ja ponovo sve lepo i namestim i naravno posle nekoliko sati ponovo sve rastureno, razmišljam da li oni mene zajebavaju ili šta. Ostavim ja to tako kako je “ meni ruzno“ jer niko verovatno ne bih voleo da mu je sve tako rastureno u akvarijumu ali sta ću nisam imao kud.

U međuvremenu, moja tvrdoglavost nije popuštala ja sam po malo čačkao sređivao ali koliko sam ja sređivao toliko su oni rasturali“ tvrdoglavi i oni“ šta ćes. Posle nekoliko meseci primetim ja da ženke nema nigde, prosto je nisam video nigde, zavucem ruku kad mužjak nasrne na mene ko besan, muči mene šta se dešava. Vidim jedno jutro dno akvarijuma bukvalno crno, zagledam se kad ima šta i da vidim, stotine tek izleženih ribica pokušava da pliva po dnu. Od tada više nikada nisu izašli iz tog akvarijuma a vremenom su postali i moji ljudimci a objasniću i zašto. Ova riba bukvalno nije za svakoga jel je dosta čudna ili je to samo po meni, ne znam. Ja ih imam evo mislim da pune 4 godine i kod mene je jedan par u akvarijumu od oko 50l, uspešno mi se mreste redovno, mnogo su dobri kao roditelji i ovo je slobodno rečeno izuzetno temperamentna riba. Nisam ih nikada držao u velikom akvarijumu i ne znam kakvi su prema drugim ribama, samo mogu da kažem da sta god je dospelo kod njih u akvarijum da nije ostalo živo i zato i ne pokusavam da ih čuvam sa nekim drugim ribama.

Razlike među polovima postaje jasno vidljiva sa nekih 6 meseci, tada mužjak prerasta ženku i dobija malo tamniju boju. Iako piše po sajtovima da ženka u polnoj zrelosti bude narandzasta ja to nisam video nikada kod moje, oba pola kod mene imaju naznake neke narandzaste boje ali nije to to kako se obično zamislja ta boja. Mužjak bude braonkast a ženka ima malo više naznake te boje. Mužjak je dosta veći od ženke u mom slučaju to je do čak nekih 4cm, ženka bude oko 6cm a mužjak preko 10cm.

Akvarijum za njih ne treba da bude ništa posebno sređen, ja kod mene imam samo malo peska koliko da ih nervira samo i dosta kamenja nepravilno postavljenih.U principu one su ribe koje nisu neki plivači, zavučeni su negde u kamenju ili leže na površini kamena. Uglavnom ženka čuva mlade dok mužjak stražari okolo. Znači nisu neki šminkeri i ne vole baš da budu dosta viđeni.
Ja ih kod mene u akvarijumu hranim čim stignem ali uglavnom hranom neke krupnije granulacije zato što su i oni dosta veliki. Nisam imao ni problema što se tiče vode, kod mene žive na temperaturi oo 25c, nije im neka velika aeracija tako da sve u svemu uopšte nisu nešto zahtevne ribe.
Samo ću još napomenuti da je sada ovo moja omiljenja vrsta pored kazuariusa i ovaj matični par ne bih menjao nizašta na svetu.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku