Predlog za biljke prednjeg plana

Kod formiranja novog akvarijuma važan je izbor akvarijumskog bilja u odnosu na njihovu maksimalnu visinu i mesto sadnje u akvarijumu. Klasična je nedoumica koliko biljaka je potrebno za jedan akvarijum?

Na primer, za onaj čije su dimenzije dna 100 х 40 cm odgovarajući broj je oko 80 biljaka.

Prema mestu sadnje u akvarijumu bilje delimo na ono nižeg rasta, koje sadimo u prvom planu, te ono srednjeg i višeg rasta za srednji i zadnji deo. Za prednji plan akvarijuma biramo bilje nižeg rasta do 15 cm visine, koje neće skrivati pogled u dubinu.

Ovoga puta upoznaćemo se sa šest vrsta biljaka koje su pogodne za sadnju u prvom planu akvarijuma.

To su različite vrste nižih kriptokorina koje zahtevaju svetlost srednjeg intenziteta, odgovara im temperatura vode od 22 do 28 stepeni C i rastu srednjom brzinom.

Sporijeg rasta je Echinodorus griesebachii koji zahteva podjednake uslove kao i prethodne kriptokorine. Dekorativna je i javanska mahovina koja zahteva svetlo slabijeg intenziteta, odgovara joj temperatura vode od 22 do 30 stepeni C i napreduje srednjom brzinom.

Niže anubije nane takođe se mogu iskoristiti za sadnju u prvom planu. Za ovo su odgovarajuće još dve vrste, Elecharis parvula i Lilaeopsis kojima odgovara temepratura vode od 18 do 28 stepeni C.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku