Drvo i bilje na njemu

Mahovine i vodene paprati svoju najveću lepotu dostižu upravo kada izgledaju najprirodnije, kada su prikačene na komade korenja ili drveća koje leži u vodi.Upravo zbog te prirodne atmosfere se biljke iz rodova Microsorum, Bolbitis i Vesicularija gaje upravo tako, pričvršćene za drvenu osnovu.

Kada se biljke postavljaju u akvarijum na mesta na kojima treba da rastu i da se razvijaju dalje, treba se pridržavati svega par najjednostavnijih saveta a to je da prvo postavimo drvo pa zatim da odredimo definitivno mesto biljke, ili ukoliko planiramo da obložimo granu mahovinom, da to uradimo pre postavljanja grane u akvarijum, jednostavnim pričvršćivanjem pomoću strune.

Kada pričamo o lokaciji same biljke, treba znati da se one postavljaju na određena ključna mesta, na mesto prekrštanja grana, na vrh grane ali i na mesta koja želimo sakriti, na primer, neprirodni delovi poput mesta gde je drvo presečeno.

Kada se odredi mesto gde će biti biljka, treba je pričvrstiti. Kod Mahovina se jednostavno ravnomerno rasporedi po površini i pričvrsti strunom dok kod Bolbitisa i Microsoruma trebamo najpre stare listove ukloniti jer se teško prilagođava novoj sredini i kao takvo je savršeno plodno mesto za stvaranje algi. Kod Bolbitisa je čak i poželjno u novi akvarijum ga uneti samo u vidu rizoma bez lišća jer će vrlo brzo dati lišće koje je prilagođeno novoj vodenoj sredini.

Kada biramo koje ćemo drvo staviti u svoj akvarijum treba da povedemo računa o nekoliko stvari. Najpre, veličina panja igra veliku ulogu u zatvorenom tipu dok u nekim koncepcijama poput open tank je čak i poželjno da grane budu iznad površine vode.Broj panjeva je takođe važan jer njihovim slaganjem i postavljanjem želimo postići formu i estetski balans. Ukoliko se stavi previše panjeva, biljke neće doći do izražaja. Mozda i najbitnija stvar jeste to na koji način su sečeni vrhovi grana. Kod nekih panjeva su vrhovi strogo i oštro sečeni te izgleda veštački i neprirodno tako da je savet skejperima da biraju drvo koje ima što prirodnije završetke grana.

Jedna neugodna stvar vezana za panjeve jesu alge koje se rado razvijaju na nezaklonjenim neobraslim granama, koje smo ostavili upravo takve zbog kontrasta koji daju biljkama i daju definiciju celoj ideji postavke.

Iako su nam poznate brojne vrste algara, takođe nam je i poznata činjenica da nisu svi efikasni u uklanjanju različitih vrsta algi. Crossochileus Siamensis i Parotocinclus Maculaicauda su neki koji se mogu preporučiti. Ali ukoliko je rast algi jako intenzivan, onda se savetuje ispuštanje vode iz akvarijuma i premazivanje panja sa preparatom poput phyton git.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku