Nothobranchius flagrans prelepa nova killifish

Poslednjih par godina je otkriveno i opisano dosta novih vrsta… Jedna od njih je Nothobranchius flagrans, nova killi koja nam dolazi iz Republike Kongo.

Prilično je šokantno da su naučnici tek sada otkrili ovog lepotana koji se ovako drsko šepuri svojom lepotom, zar ne?

Možda nam je to dobar pokazatelj koliko još moramo da učimo o našoj planeti.

Nothobranchius flagrans je nova vrsta od koje definitivno zastaje dah! Možemo je naći u močvarama reke Mufufija (Mufufya River), u donjem slivu Dikuluve sistema koji se zove Lufira, u Katanga provinciji, Demokratske Republike Kongo. Ova vrsta je opisana u decembru 2014. godine u magazinu „Ichthyological Exploration of Freshwaters“.

Nothobranchius flagrans je takozvana godišnja riba, što znači da ceo svoj život provede u privremenim bazenima vode u delu koji je potpuno pod vodom tokom kišne sezone, ali se potpuno isuši tokom suvog perioda. Godišnja riba takođe znači da ova riba ceo svoj životni ciklus okrene za samo godinu dana.

Vrste poput ove killi ribice koje žive u tako ekstremnim uslovima su tokom generacija razvile jednako ekstremne sposobnosti kao što su ubrzan rast, veoma ranu polnu zrelost, i neverovatnu moć reprodukcije! Svake godine, stotine jaja bude zakopano u pesak, gde provode i po više meseci čekajući kišnu sezonu i ponovno punjenje bazena. Kada se voda vrati, jajašca se izlegu i razvoj malaca kreće ekstremnom brzinom, tako da postaju polno zreli u roku od par nedelja. Reproduktivni ciklus počinje ponovo pred sušu. Kada završe reprodukciju, sve ribe iz te godine umiru.

Divlje vrste ove killi ribice ne žive duže od godinu dana, ali one koje su uspele da se prilagode akvarijumskim uslovima mogu da žive dve ili tri godine. Ovaj jedinstveni životni ciklus predstavlja jedinstveni zadatak za akvariste da ovu prelepu vrstu čuvaju u akvarijumu i uspeju uspešno da je razmnože.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku