Malawi akvarijum

Ovim ribama je potreban vlastiti akvarijum, ili u najmanju ruku onaj u kojem će dominirati. Najveći problem, a ujedno i rešenje u uzgoju Malawi cichlida je upravo veličina akvarijuma. Što veći akvarijum to bolje. Veliki akvarijum je ustvari lakše održavati nego manji, jer se u njemu promene kvaliteta i hemizma vode odvijaju mnogo sporije.

Prilikom smeštaja jednog ovakvog akvarijuma (većeg od 600 litara), preporučuje se da se postavi prilično nisko, najbolje na visinu od 40-60 cm, nikako na 90-100 cm, kao što je uobičajeno kad je reč o akvarijumu s tropskim ribicama. Ovo rešenje je usvojeno da akvarijum ne bi suviše dominirao u prostoriji. Najbolje je da ga postavimo što dalje od direktnih sunčevih zraka, jer će se inače pojaviti zelene alge koje se veoma teško, mogu ukloniti.

Preporučujemo takođe da se pokrije staklenom pločom, zbog gubitka vode (prilikom isparavanja) i električne energije. Ako ne postupimo na ovaj način, često ćemo morati da dolivamo vodu zbog isparavanja, a grejač će neprestano raditi. Drugo rešenje je da akvarijum ostane nepokriven, ali u tom slučaju u prostoriji gde je smešten mora se održavati stalna temperatura, što znači da se mora izolovati, ako to već nije slučaj.

Iz ovoga, naravno, možemo zaključiti da je stakleni poklopac jeftinije rešenje. Dobri rezultati postižu se postavljanjem prozirne plastične ploče, debljine 4 cm, ispod i duž stranica akvarijuma, ali onda ribice moramo posmatrati kroz te ploče, što je estetski nepreporučljivo, mada se nekad može primeniti (naročito prilikom mresta nekih vrsta cichlida, gde, pad temperature može pogubno uticati na mlađ).

Uređenje ovog akvarijuma stavljamo vama na volju a preporučujemo da se informišete o ribama koje planirate čuvati, o uslovima i staništu koje njima odgovara. Neke vrste vole dosta kamenja, neke više peska, tako da svaka preporuka ako ne poznajete vrstu koju planirate čuvati, prvo se informišite o njima.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku