Bolesti koje proističu od loše ishrane

Direktni uzročnici bolesti su zaražene ribe, koje po akvarijumu raznose zaražen izmet, mokraću, sluz, kao i leševi uginulih riba. Takođe, ne smemo zaboraviti da zaraze u akvarijumu mogu doći i od zaraženog bilja, puževa, dafnije, tubifeksa, itd.

Da bismo sprečili infekcije moramo pravovremeno reagovati. Prvo i osnovno što treba uraditi je da bolesne ribe prebacimo u karantinski akvarijum i tamo ih lečimo. Uginulu ribu treba odmah izbaciti. Kod većih epidemija, preporučljivo je ponovno formiranje akvarijuma, uz prethodnu dezinfekciju svega: stakla, prelivnih cevi, kamenja, drveta, bilja, riba, tj. kompletnog scenarija blagim rastvorom kalijum-hipermangana. Ukoliko ribu hranite dafnijama i tubifeksom, dobro obratite pažnju gde ih prikupljate ili kupujete. Bolest se takođe može uneti vodom, pogotovo ako ste je uzeli iz reke ili jezera, jer gde ima ribe ima i ribljih bolesti.

Indirektni uzročnici infekcije riba mogu biti nedovoljno tehnološki obrađena hrana (nije sterilisana), buđava hrana, hemijski neispravne kesice za pakovanje riba za transport, mrežice za hvatanje riba, i slično. Osvrnimo se na neke bolesti koje proističu iz loše ishrane.

Zapaljenje želuca (gastritis et enteritis)

Uzrok ove bolesti je uglavnom nemarnost akvariste koji svoju ribu hrani neispravnom proteinskom i lisnatom hranom. Obratite pažnju da hrana u svom sastavu nema više od 2-3% kuhinjske soli i da nije poplesnavila ako duže vreme stoji. Možemo takođe napraviti grešku i ako sami pravimo miks hranu i dajemo je ribama nedovoljno odmrznutu. Ribe koje su obolele od zapaljenja želuca i creva prepoznaćemo tako što imaju proširen abdomen, anus im je ispupčen i crven. Plivaju nekontrolisano, uznemirene su, ponekad skaču iz vode, gube izvorne boje, naglo mršave, a i slabo su pokretne. Za sprečavanje ove bolesti moramo primenjivati preventivne mere kao što su: koristiti ispravnu proteinsku i lisnatu hranu ne stariju od 2 meseca, koju ćemo u međuvremenu čuvati na tamnom, suvom i hladnom mestu.

Gojaznost riba(omašćenje unutrašnjih organa)

Uzrok ove bolesti je takođe loša ishrana nekvalitetnom hranom, oskudnom belančevinama, vitaminima, i amino-kiselinama. Ribu obolelu od ove bolesti prepoznaćemo po uvećanom abdomenu i nakostrešenim krljuštima. Obično je ikra prilikom mresta ovako obolelih riba zamućena, a boja joj je sivo bela. Spoljni omotač ikre je smežuran. Sto se tiče prevencije, ista je kao i kod prethodne bolesti – KVALITETNA I PRAVILNA ISHRANA!

Zapamtite, osnovno pravilo akvaristike je: RIBE HRANIMO SAMO ONOLIKO KOLIKO MOGU POJESTI DOK HRANA NE PADNE NA DNO AKVARIJUMA!

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku