Napadi parazita Oodinium

Dinoflagelate kao što je Oodinium hrane se parazitski, ćelijskim materijalom domaćina. Dinospore ovih parazita obično unosimo u akvarijum sa živom hranom koja se lovi po barama i potocima. One se pričvršćuju za domaćina, gde se hrane pomoću strukture slične korenu. Posle nekoliko dana odrastao parazit se odvaja i formira cistu, koja se razmnožava putem deobe u 30-200 dinospora. Da bi preživele, one moraju u roku od 24 časa da pronađu domaćina, inače će uginuti. Ribe koje su teško zaražene ovim parazitima mogu da uginu ako se bolest ne leći na vreme. Paraziti ne napadaju samo kožu, već i škrge, pa čak i unutrašnje organe.

 Žrtve

Najčešće žrtve ove bolesti su mladunci japanki, razbora, barbusa, boraca, a posebno im lako podležu kili ribe iz roda Nothobranchius. Razvoju bolesti veoma, doprinose neredovna zamena vode i azotna jedinjenja koja su u njoj prisutna. Meni se nikada nije desilo da se ova bolest pojavi u akvarijumu, ako nisam zapostavio zamenu vode. Kao preventivnu meru protiv ove, a i mnogih drugih bolesti koje često napadaju mlađ, predlažem da redovno menjate deo vode, čistite dno i perete filter.

Lečenje

Ako se ova bolest pojavi, nema potrebe za preteranom brigom. Postoji više tretmana i svi su dosta efikasni. Ipak, po mom mišljenju, najefikasniji su lekovi koji se koriste protiv Ichtvophtiriusa (takozvani plavi lek). U slučaju da se bolest pojavi kod kili riba, bolje je koristiti Akriflavin jer one slabo podnose tretman lekovima koji se baziraju na Metilen plavom i Malahit zelenom.

Način lećenja pomenutim lekovima isti je kao i za druge bolesti. Ribe možete lečiti u akvarijumu, kao i u odvojenoj posudi. Ako ih lečite odvojeno, treba tretirati i akvarijum zbog zaostalih spora. Efikasan metod protiv ove bolesti je i takozvana toplotna terapija. Temperaturu u akvarijumu treba podići na 33-34 stepena tokom 24-36 časova, ako lečimo ribe koje dobro podnčse visoke temperature.

Postoji nekoliko vrsta Oodiniuma od kojih je najčešći pillularis, dok se u morskoj akvaristici pojavljuje Oodiniurn ocellatum, kao i srodni paraziti iz roda Amvloodinium.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku