Leopard gekon

Ja sam gekon. Jedan od najčešćih reptila ljubimaca u svetu teraristike. Potičem iz Istočnog Irana, Afganistana, Pakistana i Indije gde živim u pustinjama i travnjacima. Volim da se krećem noću i tokom dana provodim vreme sakriven između stena u jazbinama.

Volim toplo. Jako toplo pošto potičem iz tropskih krajeva.

Volim i da imam mesta da se krećem, tako da bih voleo da imam akvarijum najmanje 60x60x30 od oko 50 litara mada veći nikada meni ne bi škodio. Na dno bi voleo da imam pesak malo krupniji jer sitniji od oko 2-3 mm mogu da progutam što će mi smetati u varenju. Četinarsku trinju takođe izbegavaj jer je za mene toksična.

Volim da jedem male insekte, crve brašnare, muve, gliste, cvrčke, skakavce. Volim ih mnogo jer mogu da pojedem i do 10 cvrčaka i bubica tri puta nedeljno dok moji mlađi drugari jedu do 5 bubica svaki dan. Volim da ližem sok voća papaje manga i kivija a hranu moraš da mi obogatiš prahom kalcijuma i vitaminima da se nebi razboleo. Svu hranu jedem živu jer je jedino živu mogu videti i pojesti a hrani me uvek uveće. Fobase najviše volim da jedem kada porastem dok su crvi brašnari za mene najlošija hrana.

Nekada se malo i bojim pogotovo preko dana kada mirujem i odmaram tako da moram da imam mesto gde ću da se sakrijem. Ako nemam svoje mesto daleko od svega biću jako uznemiren i pod stresom, neću jesti i razboleću se. Ako neki moj drugar gekon kod vas ima poluotvorene oči, ako je neaktivan, diše otvorenim ustima, da mu je koža čudno obojena da ima deformisan rep, ili da mu je natečen stomačić, ne čekaj odvedi ga kod veterinara!

Ukoliko mi obezbediš uslove biću vrlo miran i pitom gušter. Pritom moraš da paziš kada me uzimaš da me ne vučes za rep jer je moj odbrambeni mehanizam takav da ću ga odbaciti. Istina je da će mi ponovo porasti ali nikada neće biti onako lep kao pre. Ako lepo jedem presvući ću staru kožu svake tri nedelje. Tada moram da imam više vlažnosti vazduha u terarijumu da bi se presvukao lepo te mi stavi vlažnu koru od drveta u terarijum da bi mi pomogla.

Ja volim da sam sam. Zato nemoj da mi dovodiš drugare druge gekone. Nećemo se lepo slagati.

Zdrav sam kada sam:  akrivan, rastem do 25 cm, nemam natečene kapke i oči su mi bistre, koža mi je bez ostataka komadića od ljuštenja, kada nema promene i ranice, kada mi je analni otvor čist a stolica formirana, kada su mi usta zatvorena i kada dobro jedem.

    Da li sam prava životinja za tebe?

Možda i jesam jer me smatraju idealnim ljubimcem za početnike jer sam miran lako se održavam i neću da ugrizem. Nisam ni mnogo veliki neću ti mnogo mesta zauzeti jer rastem do 25 cm i čist sam a za obavljanje nužde koristim samo jedan mali deo terarijuma a i lako se čisti.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku