Kozica ili rak neverovatnih boja

U ovom rodu ima dve vrste i to su picta i elegans. Ove dve vrste su jako slične, razlika je u tome što picta ima ljubičaste i narandžaste nijanse dok je elegans više sa plavim nijansama, druga razlika je u veličini picte rastu do 3-4cm dok su elegans malo veće 4-5cm. Držati jednu ili dve Hymenocere u jednom aq najviše. Akvarijum treba da bude stabilan, preporučuje se za iskusnije akvariste.

Carstvo: Životinjsko
Tip: Zglavkari
Podtip: Ljuskari
Klasa: Malacostraca
Red: Decapoda
Familija: Hymenoceriade
Rod: Hymenocera

Opšte:
Prvi put opisana 1852.Sinonim za Hymenocere je Harlequin Shrimp, Painted Dancing Shrimp, Eastern Harlequin Shrimp, Clown Shrimp I Dancing Shrimp. Telo im je bele boje a one “tufne” mogu biti plave sa ljubičastim nijansama mogu imati crvene narandžaste i slične nijanse na telu. Mogu narasti do 3-5cm. Mužjaci su obično manji od ženki, a i ženke imaju širi abdomen od mužjaka jer tu nose jaja. Obično se hrane noću i u prirodi su uglavnom nađene u paru. Nije otrovna i nije agresivna. Životni vek od 2-5godina. Imaju velika klješta (chelipeds) koja su gotovo okruglog oblika.

Staništa: Potiče sa Indo-pacifika
Voda: Temperatura 23-26C
pH 8.1-8.4
KH 8-12
salinitet 1023-1025

Briga:
U akvarijumu zahtevaju srednje svetlo. Treba dodavati kalcijum i jod kako bi podstaklo brži rast i lakše skidanje oklopa, kao i brže pravljenje novog oklopa. Pošto veći deo dana provede u pećini ili nekoj rupi potrebno joj je napraviti tako nešto, uglavnom izlazi noću kada se i hrani. Jako su osetljivi na Cu, PO4 I NO3. U akvarijumu se čuva ili jedan par ili jedna jedinka, jer su jako teritorijalne. Treba paziti i na aklimatizaciju, jako su osetljive. Takođe su osetljive na promene temperature i na promene hemijskog sastava vode. Kupanja u slatkovodnoj vodi se ne preporučuju. Voda treba da bude puna kiseonika.

Hrana:
Carnivori mesožder. Pošto se hrani morskim zvezdama, nije baš preporučljivo kupovati skuplje jer ćete ih sigurno izgubiti. Takođe preporučuje se u akvarijumima sa dosta morskih zvezda.  Jedu i morske ježeve. Jede zvezde tako što im pojede noge pa onda ide ka sredini tela. Treba im dati nedeljno bar jednu zvezdu.
Jedu: Linckia laevigata, Protoreaster nodosus , Comet, Acanthaster, Archaster, Nardoa,…

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku