Kako očistiti male akvarijume (kugle)

Ako držite ribe u maloj posudi (kuglama), važno je da se redovno čisti, jer može dovesti do bolesti i smrti riba. Redovno nedeljno čišćenje će vam pomoći da vaša riba bude zdrava i srećna u svom staništu. Sledite ove korake da bezbedno i brzo očistite stanište za vaše ribe.

Potrebno je:
-nedeljeno zameniti polovinu vode
-tretirati vodu određenim sredstvima za takve akvarijume
-za taj akvarijum birati ribe koje ne rastu puno
-obavezno oprati ruke pre nego što ih ubacite u akvatijum
-krpa ili peškir
-mrežica
-mala četka
-pripremljena vodaza zamenu

Priprema vode:

 1. Prvo treba ukloniti sve štetne materije iz vode, sredstvima
 2. Pre sipanja vode u akvarijum, izjednačiti temperaturu vode sa temperaturom u akvarijumu (približno, stepen dva ne mennja ništa posebno)

Bez obzira što je vaša voda ispravna, vodu bi obaveznopre zamene vode trebalo tretirati za eliminaciju hlora, hloramina, teških metala i drugih potencialno opasnih materija. Izjednačenje temperature je jako važno da bi se izbeglo uginuće riba.
Voda iz vaše česme sadrži rastvorene gasove koji nestaju nakon nekog vremena, zato je jako važno da voda za zamenu odstoji makar i 24h.

Postupak za tretiranje vode:

 1. Napunite čistu kofu vodom, dodati proizvode za tretiranje vode, voda nekodstoji 24h na sobnoj temperaturi i voda je spremna za upotrebu. Ako imate još nekog ljubimca (psa, mačku) sklonite vodu na sigurno mesto,da nebi morali ponovo da je pripremate.

Uklonite Ribe

 1. koristite čistu posudu koja predhodno nije tretirana sapunom ili nekom hemikalijom za pranje posuđa
 2. koristite vodu iz akvarijuma koju ste planirali da zamenite
 3. pokrite posudu u koju ste prebacili ribe da nebi iskočile
 4. smanjite svetlo ili pokrite privremeni akvarijum

Kada ste pripremili vodu i spremate se da zamenite vodu u vašem akvarijumu, sledeći korak je izvaditi ribe i prebaciti ih na drugo mesto gde vam neće smetati da očistite akvarijum. Iz akvarijuma u kojoj su vam ribe, prebacite malo vode u neku posudu koja predhodno nije čišćena sredstvima za suđe, jer takva sredstva ostavljaju tragove i posle nekoliko pranja posude, zato preporučujemo da kupite posudu koja će vam služiti samo za to.
Ribe koje su u vašem akvarijumu mirne i ne skaču, uplašene će skakati, zato preporuka je da odmah prekrijete posudu nakon prebacivanja kako nebi imali neželjene posledice. Svetlost takođe utiče na stres kod riba, pa se preporučuje da posudu u koju ste prebacili ribe prekrijete kako bi smanjili izvor svetlosti.

Očistite akvarijum

 1. koristite samo običnu vodu
 2. ne moristite sapun ili neki deterđžent
 3. za čišćenje stakla koristite ubruse
 4. za čišćenje dekoracije koristite malu četkicu koja je namenjena samo za to
 5. detaljno isprati akvarijum pre punjenja

Nakon uklanjanja ribica, uklonite sve ukrase i dekoracije koje imate i stavite ih na čistu površinu ili na papirnom ubrusu. U sudoperu postavite čisto sitoili cediljku i kroz njega ispraznite vodu tako da pesak ostane u situ koji ćete oprati toplom vodom i očistiti od eventualnih ostataka.
Dok je posuda vlažna, koristite papirne ubruse kako bi očistili unutrašnjost posude, napominjemo nikako ne koristiti deterđžente i sredstva za posuđe. Ako postoje ostaci na staklu, obično algi koje se ne mogu očistiti ubrusom, koristite čistu četkicu za uklanjanje tih ostataka. Ista ta četkica se može koristiti za pranje dekoracije (preporuka je da kupite četkicu za zube koju ćete koristiti samo za to), nakon otklanjana tih nečistoća isperite nekoliko puta toplom vodom.

Punjenje akvarijuma

Nakon što smo sve oprali prvo u posudu vratite očišćeni pesak a zatimi dekoraciju po želji. Posle toga sipajte pripremljenu vodu, polako niz zid stakla kako ne biste poremetili dekoraciju i pesak.
Ako je potrebno čistim rukama namestite dekoraciju kako želite i polako vratite ribe. Spoljnu stranu takođe na kraju očistite ubrusom kako ne bi ostale fleke a staklo bilo čisto.

Dodatni saveti
Jednom nedeljno se preporučuje čišćenje ovakvih akvarijuma. Ne hranite previše ribe jer će se hrana taložiti i dodatno prljati. Prilikom hranjenja obratite pažnju da hrana koju ste ubacili bude pojedena pre nego što padne na dno, čim ribe prestanu da jedu nemojte ubacivati više hrane. Još jedna preporuka je da odmah nakon čišćenja napunite rezernu posudu sa  vodom i odložite, koja će vam služiti za eventualno dolivanje vode i sledeću zamenu. Ako vaš akvarijum ima tragove kamenca, nikako ne koristite sredstva za kućnu upotrebu već kamenac pospite sirćetom i sačekajte malo da deluje, ostatke istrljajte četkicom (preporuka je da kupite četkicu za zube, koju ćete koristiti samo za to), nakon toga dobro operite akvarijum čistom vodom nekoliko puta i ostavite da se osuši. Ovo u većini slučajeva pomaže da se naslage kamenca uklone.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku