Filteri

Akvarijumske filtere delimo na unutrašnje, spoljne, podne filtere, Hang-on filtere, sunđer i korner filteri i box filtere. Svi akvarijumski filteri mogu se pokretati vazduhom ili centrifugalnom pumpom i uglavnom biramo filter po veličini  akvarijuma koji posedujemo.

Zašto postaviti filter?

Kada se akvarijum pusti u rad, karakteristike vode se prilično rapidno menjaju. Ove promene rezultuju biološkom aktivnošću živih bića – biljaka, riba i beskičmenjaka – kao i raznim hemijskim reakcijama koje se dešavaju u vodi i talogu. Na taj način voda ubrzo postaje prepuna otpadaka – izmeta, ostataka hrane, biljaka – i ostalim otpacima koje proizvode stanari akvarijuma.

Ipak, jedan od bitnijih faktora predstavljaju azotne materije koje se mogu naći u izlučevinama životinja. Ove supstance su veoma toksične, i njihovo nagomilavanje predstavlja razlog za zabrinutost. Otpaci ostaju u vodi, ili se talože na dnu akvarijuma. U oba slučaja, vrlo su vidljivi.

S druge strane, otpaci koji nisu vidljivi, predstavljaju opasnost. Međutim, moguće je uočiti blagu promenu boje vode; a na duže staze voda postaje žućkasta. Ova promena se može detektovati vrlo rano, ukoliko ubacite neki beli predmet u akvarijum.

Filtracija stoga ima za cilj da ne dozvoli da do ovoga dođe, i da održava vodu čistom, i tako prijemčivijom za prodor svetlosti, a umanjuje se rizik od toksikacije akvarijumske vode. Kao što je već napomenuto, filtracija pretpostavlja i dobru oksigenaciju. Veće komade otpadaka, međutim, morate ukloniti sami.

Princip Filtracije

Neki filteri funkcionišu tako što zadržavaju otpatke: i to je mehanička filtracija. Filtriranje postepeno postaje otežano, pa filter mora da se očisti i eventualno promeni. Kako bi se rastvorile azotne supstance i omogućio azotni ciklus, kiseonik i dobre bakterije su neophodne: ovo je biološka ili bakterijska filtracija.

Biološki filter zbog toga ima deo na kome su bakterije, i sistem cirkulisanja vode koji proizvodi kiseonik. Sredstvo u mehaničkom filteru ima istu funkciju kao i biološki, kada se obogati bakterijama.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku