Da li znate?

1.Kaко možemo eliminisati hlor iz vode?

Za ovo postoji više načina:

  • – Snažnom aeracijom dužom od 24 sata
  • – Ako uspemo 2-3 kapi tiosumporne kiseline H2S203
  • – Filtriranjem kroz drveni ugalj

 

2.Kako eliminisati toksičnost dekoracije napravljene od cementa?

Posle sušenja, vodom ispirati 15 do 20 dana, ili sirćetnom kiselinom (alkoholno sirce) u razmeri: pola litra na 100 litara vode, 5 dana.

 

3.Kako eliminisati toksičnost silikonkog lepka u novom akvarijimu?

Posle lepljenja i sušenja, nov akvarijum naliti vodom u koju ubacite oko pola kilograma kuhinjske soli i ostavite da odstoji 24 sata.

 

4.Kako se pere akvarijum?

Akvarijum se ne pere. Poželjno je ponekad sa unutrašnje strane obrisati staklo sunđerom ili finim truleksom, kako bi se skinule kolonije algi koje se vremenom namnože. Najčešći uzrok stvaranja zelenih algi je prejako svetio ili predugačak period osvetljenosti akvarijuma (više od 12 časova). Sa druge strane, ne treba uništavati ove alge često jer su one korisne u procesu prerađivanja vode i kao hrana za algare. Sa spoljne strane staklo treba brisati samo mekom krpom, nipošto oštrim sunđerima za pranje posuđa. Klasično pranje akvarijuma (spolja i iznutra) radi se najčešće posle višegodišnje upotrebe, kada podloga za biljke dotraje, i kada se nahvata previše algi i kamenca.

Akvarijum se tada potpuno prazni, a ribe odvajamo u drugi akvarijum i to obavezno u vodu u kojoj su bile (nipošto u svežu vodu da ne bi dobile bele pege po telu). Prazan akvarijum se pere 10% rastvorom sone kiseline za domaćinstvo, uz obaveznu upotrebu rukavica i naočara da bi zaštitili oči i ruke. Kada generalno peremo akvarijum, poželjno je u rastvoru oprati i prateću opremu: posudu od filtera, prelivne cevi, meredov, perlon vatu, tj sve što je u dodiru sa akvarijumom i akvarijumskom vodom. Nikakva druga sredstva nisu pogodna za pranje. Ostavite sve da odstoji 20 minuta i dobro isperite. Tragovi sone kiseline ne mogu naneti štetu ribicama i bilju, ali to ne znači da možemo sve uraditi površno. Posle pranja možemo ponovo formirati akvarijum i vratiti ribice u pola stare i pola sveže vode.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku