Česte greške početnika

Kupovina premalenog akvarijuma

Mali akvarijumi su postali jako popularni, iako za početnike nikako nisu preporučljivi. Iz jednog veoma jednostavnog razloga, kada je nivo vode nizak, ključni vodeni parametri se brzo menjaju, i ne ostavljaju prostora za eventualne greške.  Zbog ovih činjenica i iskusni akvaristi ne praktikuju koriščenje malih akvarijuma.

Početnici svakako ne bi trebali da kupuju akvarijume ispod 50-tak litara. Zapamtite, što veći akvarijum nabavite, manje su šanse da ćete napraviti grešku.

 

Prerano dodavanje riba

Početnici u ovom hobiju su nestrpljivi kada je u pitanju dodavanje riba, i žele da ih smeste istog dana kada osposobe i akvarijum. Neki će možda imati sreće da ne izgube određeni broj riba, mada su velike šanse da se to desi, pa čak i da ostanu bez svojih ribica istog dana. Problem je u još uvek nestabilnoj vodi. U vodi su rastvoreni gasovi, ali i minerali, teški metali i dodate hemikalije. Da ne ulazimo u detalje o sastavu vode, dovoljno je reći da rastvoreni sastojci u vodi štete ribama.

Akvarijumska voda mora da se tretira kako bi se neutralizovale opasne materije, i mora da makar dan odstoji kako bi štetne materije nestale i kako bi se stabilizovala pH vrednost vode. Tek tada možete bezbedno staviti ribe u akvarijum.

Previše riba odjednom

Vrlo često ljudi koji se tek počnu baviti ovim hobijem nagomilavaju akvarijum sa ribicama. Iskusniji akvaristi mogu uspešno da se nose sa 20 ribica u 40 litara, ali za početnike to je nemoguće. O pravilu 1 cm ribice po 1 litru vode moglo bi se raspravljati, iako je ono svakako dobra polazna tačka. Preporuka je izmeriti onoliko riba koliko stane u 80 % ukupne vode. Na primer, ako u akvarijumu ima 60 litara vode, nakon dekoracije i postavljanja peska, 80 % te vode je oko 48 litara, što bi opet značilo ako stavimo ribice koje maksimalno narastu do 2 cm, mogli bi u akvarijumu držati oko 24 ribice, ali to svakako ne preporučujemo početnicima, nego je naš savet da postepeno kako se njihovo znanje o održavanju i brigi o akvarijumu povećava tako isto da rade i sa ribicama, da bi eventualno izbegli probleme uginuća velikog broja riba.

Uvek je bolje ne dostići tu maksimalnu granicu.

Čuvanje nekompatibilnih riba

Početnici mogu izabrati dopadljive ribe, iako ne znaju ništa o njima i njihovom okruženju. Neke ribe će se boriti sa drugima, ili imati posebne uslove kada je voda u pitanju. Neophodno je da ispitate osobine različitih vrsta riba, pre nego što odlučite da ih smestite u isti akvarijum.

Preporuka je da izaberete ribe koje imaju slične zahteve u pogledu vode.

Previše hrane

Ovo je nažalost, jedna od čestih grešaka vlasnika ribica. One mogu da jedu skoro pa uvek, kad im se pruži prilika. Ali, samo zato što izgledaju gladno, ne znači da to i jesu i da im treba dati svu hranu odjednom. Nikad im ne trebate davati više od one količine koju mogu pojesti u 5 minuta. U početku nemojte da hranite ribe više od jednom dnevno, a za vreme kritičnih promena amonijaka i nitrita, nemojte ih hraniti dan ili dva kako biste redukovali izmet koji ribice proizvode.

Ribe mogu nekoliko dana da budu bez hrane, i to neće ostaviti nikakve posledice na njih.

Nedovoljna filtracija

Filter u akvarijumu bi trebalo da filtrira celu količinu vode najmanje 3 puta u sat vremena. Trebate zapamtiti da filter nikad ne može biti prevelik, ali premali sigurno može, što će svakako loše uticati na ribe u akvarijumu.

Ne testiranje vode

Novi vlasnici akvarijuma ne mogu steći znanje o azotnom ciklusu, potrebama kontrole hemikalija i vode u akvarijumu. Kao rezultat tog neznanja, često nisu svesni potrebe za testiranjem vode, i predviđaju korake u eliminisanju opasnih otrova. Kada se akvarijum postavi, trebalo bi ga ostaviti da odstoji 2-3 dana. Pre nego što dodate ribice, trebalo bi da testirate pH vrednosti vode, tvrdoću vode, amonijak, kao i nivoe nitrita.

U početku ciklusa je neophodno često proveravati nivo amonijaka i nitrita. Kada akvarijum bude spreman za upotrebu, proveravanje vode jednom mesečno je poželjno kako biste preduhitrili neki problem, koji drugačije ne biste mogli da uočite. Ukoliko riba umre iznenada, proverite vodu da vidite da li je došlo do neke promene koja je uzrokovala smrt.

Ne menjanje vode

Ne zaboravite da ne možete da predupredite nagomilavanje otpadaka koji mogu da se očiste jedino vakumiranjem peska i zamenom vode. Iako riba neće nužno umreti ukoliko se voda ne menja često. Svakako joj neće prijati ta voda, a vrlo je verovatno da će biti podložnija bolestima i živeće kraće.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku