Anolis carolinensis

Anola vodi poreklo iz Sjedinjenih Država i dosta je rasprostranjena po celoj Americi, ne zna se tačan broj vrsta ali naučnici tvrde da ima preko 300 vrsta Anola u Americi.

Žive na drveću, pa zato je za njih potreban terarijum malo većih dimenzija sa dosta grana i lišća, inače njihove duge, tanke noge odlično su prilagođene za skakanje sa grane na granu i za čučanje na svim, osim na najtanjim granama.

U terarijumu sa njima se preporučuje čuvanje i manjih biljaka koje nisu toksične jer će im one obezbediti vlažnost, hlad, i osećaj sigurnosti kao i esetski užitak. Dracena, fikus bendžamin, i hibiskus su dobar izbor. Zahvaljujući jastučićima na vrhu prstiju anole mogu da se hvataju za skoro sve površine, uključujući lišće palmi.

Kada danju ne love, ovi gušteri se sunčaju, obično na vertikalnim površinama kao što su debla drveća ili zidovi. Stoga je najbolje im obezbediti UVB lampu koja je najadekvatnija zamena za sunčevu svetlost u zatočenistvu. Nikako nije preporučljivo iznositi stakleni terarijum na sunce, jer će zadržati toplotu i mogu uzrokovati fatalno visoke temperature. Inače to su hladnokrvne životinje pa im je stalan izvor toplote takoreći neophodan za normalno funkcionisanje i varenje hrane, ako ne želite da se vaša životinja posle nekog vremena razboli morate im obezbediti toplotu i adekvatnu vlagu u terarijumu.

Anole mogu da menjaju boju tela, iako ne u istoj meri kao kameleoni. Ove promene boja se ne koriste za kamuflažu; one su pokazatelji stresa ili su način komunikacije. Na primer, zadovoljna zelena anola je zelena. Kada je aktivna, zelana boja postaje izraženija. Kada im je hladno ili pokazuju socijalnu inferiornost, promeniće boju u smeđu. Kada su agresivne, biće jasno zelene sa tamno smeđim trakama iza očiju.

Zelena anola je mali gušter koji raste do 12.7 – 20.3 cm dužine. Zelene anole mogu biti čuvane pojedinačno ili u grupama od nekoliko ženki i jednog mužjaka. Dva ili više mužjaka čuvana zajedno bez adekvatne prostranosti može kao posledicu imati odbranu teritorije i tuču.

Mužjaci zelene anole imaju lepezast vrat, ili podbradak, u rasponu boja od pink do bele. Za vreme snošaja i odbrane teritorije, mužjaci šire svoj lepezast vrat, da bi se boje istakle.   Ovi gušteri imaju veoma dug rep – skoro dvostruko duži od ostatka tela – a njihovi izduženi prsti na vrhu imaju jastučiće.

Anole su primarno insektojedi, pa bi im trebalo obezbediti živu hranu. U divljini, zelene anole jedu cvrčke, paukove, buba švabe, moljce i larve. Retko piju vodu iz posuda pa je potrebno redovno prskanje biljaka u terarijumu vodom, kako bi gušter mogao lizati nakupljene kapi vode sa lišća.

Anole su jako živahni i brzi gušteri, ali i jako sramežljivi. Preporučuje se što je moguće manje navlačiti ih po rukama. Kao kućni ljubimci su dosta zahvalni gušteri i preporučuju se početnicima.Zelena anola živi oko 3 do 6 godina.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku