Agama podiže nogu i pravi pokret kao da maše, da li da joj i ja mahnem?

Pitanje:

Imam agamu staru 3 meseca i kada sam je posle držanja u ruci spustio na radni sto, radila je sa nogom sličan pokret kao da mi maše. Kako da ovo protumačim i da li i ja njoj treba da mahnem?

Odgovor: 

Ovo ponašanje je vrlo često za bradate agame i znači nešto slično pozdravu.
Iako tačan razlog zašto to radi ne mogu s preciznošću da dam, mogu tvrditi da je to vid komunikacije. Uglavnom to indikuje submisivnost prema većoj jedinci ili ukoliko se nalazi u prisustvu dominantnije jedinke.
Ponekad, može se desiti da jednostavno proteže nožicu. To je normalno ali ukoliko radi cirkulatorni pokret nekoliko puta, kod manjih jedinki može značiti: Nemoj me povrediti, ja sam samo beba. Takođe,  tumači se i kao prepoznavanje sopstvene jedinke što bi značilo da ti sugeriše da je prepoznao da ti postojis i tvoju dominaciju, što je zdravo i poručuje ti da zna da si ti taj koji zna gde je hrana. Nemoraš uopšte da mu mašeš, ovo je samo način da bude ljubazan. Ukoliko pokazuje ovaj pokret brzo i ukoliko je starija jedinka u pitanju to je znak submisivnosti prema agresivnijoj drugoj jedinki a ukoliko je jako spor i ukoliko je mlađa bradata agama u pitanju, kao što rekoh, to znači: Nemoj me ubiti ja sam samo beba! On može ponavljati ovaj pokret kada god mu se približiš ukoliko se plaši.

Što se tiče odgovaranja na to, ne može da škodi. Osećaće se malo udobnije ( znaće da neceš da ga povrediš) ili će se zbuniti. Agame to rade jedni ka drugima često jer tako komuniciraju i verovatno će ceniti taj odgovor koji će dobiti iako ga ne očekuje od tebe.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku