Riblja Čula

Ribe su sposobne da prepoznaju i reaguju na razne supstance putem svojih veoma osetljivih čula ukusa i mirisa. Razlika između ova dva čula kod riba nije toliko velika kao kod ostalih životinja. Čulo mirisa kod riba je obično lokalizovano u predelu lica a čulo ukusa može biti na spoljnim delovima tela kao i ustima.

Hemiski sastav vode obezbeđuje ribi informacije o okruženju naročito u mračnoj i mutnoj vodi, olakšavaju joj lov ili izbegavanje predatora. Vođena ovim hemiskim impulsila, ribe pronalaze svoj cilj veoma spretno i precizno. Ovakva čula su posebno značajna kod jatnih riba. Pomoću hemiskih signalaone odžavaju kontakt i drže se zajedno.
Najneobičniji primer hemiskih signala kod riba je signal sluha. Povređena riba preko površinske ćelije oslobađa hemiski signal i na taj način obaveštava ostale ribe u jatu na opasnost.

Što se razmnožavanja tiče, hemiski signali su veomabitni kod prepoznavanja pola i vrste riba. Ako bi riba pokušala da se pari sa drugom vrstom došlo bi do ogromnog gubitka energije i vremena prilikom traženja partnera iste vrste. Mužjak i Ženka se generalno privlače ali na to znatno utiče i nivo hormona koji se luči, jer će mužjak od dve ženke uvek odabrati onu koja je spremnija na mrest a takva ženka luči jače hormone. Što se tiče potomstva, roditelji su sposobni da prepoznaju svoje mlade a čak i mladi su sposobni da prepoznaju svoje roditelje.

Ovo je jako bitno jer se često dešava da odgajaju mlade na veoma malim udaljenostima od drugih legala, a postoje i vrste koje kada su jako male ne luče nikakve hormone pa se neretko dešava da se pripoje jatu drugih vrsta riba. To se obično dešava kod riba koje poturaju svoju mlađ drugim ribama na čuvanje ali to su retki primerci takvih vrsta. Tako da nemojte da se začudite i ako vam se to desi možda nekada.

Sledi nastavak a u sledećem tekstu ćemo vam detaljno opisati čulo mirisa i feromone kod riba….

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku