Reptili i Putovanje?

Imate želju da posetite neku turističku destinaciju a ne biste želeli da se odvajate od svog ljubimca?

Razmislite malo, da li je to dobra ideja.

Mnogi teraristi se odluče da letovanje provedu van granica svoje zemlje ali sa svojim ljubimcem i ne znajući se upuštaju u igru sa sudbinom,

i sa dobrom ili lošom srećom, prvo zbog organizacije i razmišljanja o potrebama ljubimca, a zatim i sa jednom, takoreći, višom silom, zvanom pogranična policija.

Da biste putovali zajedno sa svojim reptilom bez da rizikujete velike kazne, neprijatnosti ili nešto slično ukoliko ga samo stavite u torbu, procedura je posve drugačija od putovanja sa psima i mačkama. Gmizavci moraju imati uverenje kojim se potvrđuje njegovo nekomercijalno kretanje, a za životinje na CITES listi potrebna je ne samo dokumentacija koju moramo priložiti za neugrožene vrste već i dozvola za prekogranični promet životinja u ličnom vlasništvu koje izdaje ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Sve u svemu komplikovana procedura koja košta vremena i novca ali ukoliko možete, a imate jarku želju da vodite svog ljubimca, pretpostavljamo da za vas dokumentacija neće biti prepreka.

Možda dokumentacija neće, ali sasvim sigurno da će vaša putnička torba porasti za sijalično grlo za spot lampu ukoliko je životinji kao na primer bradatoj agami potrebna toplota da bi varila hranu. Državu će te napustiti sa nekoliko kutijica sa supercirvima, tenebrijama ili dubija i lateralisa, kalcijumom i još po nečim, što bi ste davali vašem reptilu da jede. Takođe, morali bi ste se snaći za neki improvizovani terarijum jer može postati vrlo nezgodno ukoliko životinja free roomuje odnosno ukoliko nema stalno mesto jer se neće zadržavati ispod spot lampe ili postoji mogućnost da pobegne.

     Reptila u hotelskoj sobi? 

Pa malo je hotelijera ili vlasnika apartmana koji bi dopustio da se u njegovim apartmanima nađe reptil. U Crnoj Gori, situacija da naiđete na domaćina koji će vam pružiti takav luksuz je ravna gotovo nuli,  a  taj koji bi i pristao, sigurno bi napravio male korekcije u ceni. Da ne kažemo samo da bi taj apartman koštao više, već bi mozda bio i dalje od mora, što bi za neke bilo frustracija.

Iako postoji milion razloga zbog čega bi smo vodili nepresušan izvor svog divljenja kreaciji majke prirode, takođe imamo dobrih argumenata zašto bi bilo pametnije ostaviti ga kod kuće ukoliko živite sa nekim ili pak imate veoma dobre prijatelje kojima neće teško pasti da imaju jednu obavezu više za par dana koliko ćete biti odsutni. Ukoliko se odlučite za tako nešto veoma je važno da:

Naglasite da životinja može da jede samo hranu koju ste ostavili  i u toj količini. Za vlasnike zmija situacija je dosta lakša kao i za vlasnike arahnida jer ne zahtevaju svakodnevno hranjenje, dok bi bradati zmaj, iguana ili neki gekon već zahtevao malo više pažnje oko obroka.

Objasnite i više puta ponovite da reptili ne mogu konzumirati smoki, kikiriki prženi slani, slaninu, kobasice, šunku, sladoled, kolače, kosti, supu jer vaši prijatelji možda samo žele da vide reakciju da li će vas reptil jesti hranu za humanu ishranu, a reakcija vas može doterati do suza.

     Reptilima je potrebna i voda, u količinama prilagođenim za vrstu.

Ukoliko imate dnevnog guštera bez obzira koliko je napolju toplo, i spot lampa i uvb moraju biti uključene! doduše mozda ne spot lampe prevelike snage, ali životinja koja se sunča i vari hranu zahvaljujući toploti mora da je ima dovoljno.

Objasnite prijateljima da reptil nije igračka, da ne može da se sa njim postupa grubo jer može izgubiti deo tela, npr rep, ili može pobeći, ozlediti sebe, ali se i izazvati agresivna reakcija pa može ugristi.

Ukoliko je moguće, i naravno ukoliko za to ima prijatelj vremena, možete tražiti da pošalje po sliku životinje svakoga dana da bi ste znali da li nega ide u dobrom smeru. Uglavnom, u tako kratkom vremenskom roku retko šta može da se desi i retki su slučajevi da se desi nešto zaista neželjeno, ali uvek treba biti dobro pripremljen i siguran prema preuzetoj obavezi.

Text: G.A

Foto: internet

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku