Pećinski algar

Dok se penjete kroz pećinski sistem na zapadnim padinama planine Tena u Ekvadoru, poslednja stvar koju možete da pronađete dok razgledate lepote prirode jeste som. Ali to se  upravo dogodilo istraživačkom timu dok  su vršili istraživanje flore i faune u pećini lociranoj oko Napo distrinkta.

 

Grupa spelologa je ugledala ribu dok se smelo penjala uz strme strane vodopada uprkos jakoj struji vode. Neki su primerci u svom neobičnom putovanju snimljeni i kako se penju čak 3 metra u vis!

Iako naučnicima nije strano slično ponašanje da se neke vrste somova pomaljaju iz vode i pohode gorepomenute kamenite brzake ovo je prvi put dokumentovano za upravo ovu vrstu ali se ovaj neobični fenomen svrstava u prvi te vrste koji se mogao videti u pećini.

Istraživači su identifikovali hrabru ribicu kao chaestostoma microps, vrstu koja obično živi u gornjim delovima Amazona i endemska je vrsta u Peru i Ekvadoru. Vrsta je takođe poznata i kao algojed, pa se zato spekulisalo da je upravo to razlog za njeno neobično ponašanje. Riba koristi usta poput sisaljke da se prilepi za stvari poput kamenja i drveta u brzotekućim vodama reka u kojoj živi iako su rođaci ove vrste poznati po penjanju. Studije su izvršene i na drugim vrstama oklopnih somica Loricariidae koje su pokazale da je riba sposobna da diše i da struže alge u isto vreme dok se penje uz stene pomoću tih usta.

Dposobnost penjenja nije ništa novo u  pećinama ali pronaći ribu koja se penje duboko u pećinskim sistemima je za njih bilo vrlo neobično. Šta god da je razlog ribinog izlaska van vode u dubine pećina, će još ostati nepoznat Aile je jedan od istraživača Geoff Hoese rekao za BBC da misli da bi tu bilo možda i nekih fizičkih razlika između iste vrste koja živi u pećini i koja nastanjuje normalnu postojbinu vrste ali da ipak smatra ovom malom naznakom da se evolucija i dalje odvija.

„Nemamo dovoljno podataka u ovom momentu da bismo dali više hipoteza ali je lepo kada pomislim da je to mali ali značajan znak jednog evolutivnog stepenika.

photo:Geoff Hoese

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku