Morska životinja veličine malog prsta je probila rekord za okeansku filtraciju

Mala morska životinja je upravo probila svetski rekord za filtraciju vode iz okeana i to je novoimenovani šampion u borbi protiv klimatskih promena.

Džinovski larvaceansi, morske životinje veličine ljudskog malog prsta su tako osetljive da ih mreže uništavaju. Istraživači i naučnici su odlučili da ih istražuju u divljini, ali tek sada dostignuti su koristeći vozilo na daljinsko upravljanje koje je koristilo lasere visoke tehnologije i optičke spravice deep PIV koje definitivno mnoge mogu da podsete na gedžete iz filmova Dzejms Bond.

Kada smo isključili svetla i uklučili laser, nismo mogli da verujemo u ono šta vidimo, potpuno smo se zabezeknuli gledajuci u ekran. Mogli smo da vidimo kako Larvacean koristi svoj rep i kako se pulsirajućim pokretima kreće. Mogli smo da vidimo kretanje fluida kroz kućicu životinje i njen filtracioni sistem. Otkrili smo da filtrira čestice iz vode brze od bilo koje druge morske životinje. To je bilo bolje čak i od prvog rekordera planktona salpsa. Ovo je tip zooplanktona koji transportuju ugljenik u okean iz atmosfere i na taj način čak utiču na benifit planete jer smanjuju njegov nivo u vazduhu. Naučnici su zbog njegove efikasnosti planirali da razmnože ovu životinju i da je dodaju u okeane ali je ideja brzo potonula u zaborav zbog straha od korupcije morskog ekosistema.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku