Mladi akvaristi, koliko ih podržavamo?

Nekako, vremenom kao da se sve više i više mladih ljudi ne okreće hobijima koji uključuju žive životinje i prirodu. Sasvim je izvesno da je za to zaslužan novi, brži način života koji ne dozvoljava višak slobodnog vremena, ali i dečija neobaveštenost, gde predominira stav da su teraristika i akvaristika odgovorni i jako skupi hobiji i da im nisu dorasli.

Deca, prema našim, ali i stavovima velikih stručnjaka, najviše pedijatara, imaju srećnije i kvalitetnije detinjstvo kada imaju ljubimca. Naravno, to nekad ne može da bude pas, ili mačka, ali zašto uskratiti životinju i njen blagotvoran efekat na odrastanje mlade osobe?

Za reptile nekako i ima objašnjenja. Decenijsko negodovanje i odbacivanje okoline kako iz straha tako i zbog loše izgrađenih stavova prema hladnokrvnim životinjama, ostavljaju definitivno trag i beleg, koji se jako sporo briše i iako hobisti teraristi stalno i na sve moguće načine pokušavaju da dokažu suprotnost loših stavova prema reptilima, naše društvo, na žalost, kao da i dalje pokušava da reptile i vlasnike istih marginizuje, izdvoji, i da decu koja bi i volela hladnokrvnog ljubimca dovede do situacije poput ruganja i izopšavanja iz društva, što nije ono što oni žele.

Ali od kad je to postalo loše imati ribicu kao kućnog ljubimca? I zašto se i akvaristika odbacuje na neki način kao gubljenje novca i vremena?
A znamo da akvarijum u kuci oaza mira i ima relaksirajuće i anti-stres dejstvo. Kad znamo da nema ništa lepše nego gledati u prirodu, komadić prirode u stanu, i životinje koje lepo i lagodno životare, plivaju lagano…
Neki segmenti hobija jesu skupi i često roditelji ne mogu da priušte, ali za nešto jednostavno ni to nije izgovor.
Više puta smo pisali o proračunima za jedan prosečan slatkovodni akvarijum.
I da, dešavaju se nezgode, i pisali smo i o tome ali to nikako ne sme da bude razlog odbacivanja ideje o akvarijumu vašeg deteta, jer se nezgode dešavaju u svakom segmentu života.

Akvaristika iziskuje malo vremena i znanja ali je odličan način da dete se polako uči odgovornosti, redovnom hranjenju, održavanju i važnosti higijene i čistoće u akvarijumu. To je način da nauči nešto novo o prirodi, da je istražuje, njene zakonitosti, njenu lepotu, da joj se divi i da je poboljšava vremenom kako njegovo znanje raste.
A i tako ćete ga lakše odvojiti od kompjutera, što, priznajte i nije tako loša stvar. Uostalom, u nekom istraživanju se napominjalo da deca koja imaju ljubimce, pogotovo akvarijume, imaju manje stresa i manje agresivnosti ispoljavaju. Iako ne znamo ko ga je vršio, mi možemo da poverujemo u to. Jer od malena naučiti voleti prirodu i naučiti voleti životinje, je karta u budućnosti da nauče da vole i ljude oko sebe.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku