Ispovest Tobias Schmidta

Kao što smo i obećali, došlo je vreme da vam polako predstavljamo neke poznate ličnosti i legende sveta akvaristike koji uživaju poštovanje kako akvarista iz Srbije tako i akvarista širom sveta koji ih sa radošću pozdravljaju i sa kojima se rado druže i stvaraju prijateljstva. U ovoj želji da vam približimo neke važne ljude na svetskoj sceni akvaristike, i mi smo stekli neka nova poznanstva i prijateljstva i rešili da upravo i vas upoznamo sa nekima od njih.
Za naše prijatelje kojima su akvaristička pasija ribe specifičnog ponašanja ,ciklidi, i koji se često između sebe zovu ciklidašima, ovo će biti prilika da se približe čoveku koji ih je možda i inspirisao.
Vodimo vas do Bad Münder, Niedersachsen, u Nemačkoj gde se nalazi legenda ciklida,Tobias Schmidt.
Zahvaljujem ti se srdačno na izdvojenom vremenu.

Možeš li mi reći nešto o sebi?
-Zovem se Tobias Schmidt i dolazim iz Nemačke. Imam 42 godine i vodim firmu Import & Exporthandel der Chilidenland GmbH u Nemačkoj. Ponosan sam otac dvoje dece, od 8 i 15 godina.
Kao što je već i poznato svima, vi ste akvarista sa poprilično dugim akvarističkim stažom. Kada se javila strast prema ovom divnom hobiju?

Ispričajte nam nešto o vašim počecima kao mladog akvariste.

 • Pre oko 36 godina sam dobio svoj prvi akvarijum kao poklon za Božić. Od tada sam, sa manjim pauzama zbog posla, pa sve do danas ostao veran istočnoafričkoj akvaristici.

Kako će verovatno dosta ljudi pročitati ovaj intervju, sigurno će biti oduševljeni kada saznaju kakvu kolekciju akvarijuma posedujete. Koliko akvarijuma trenutno imate?

Koje vrste riba trenutno držite?

 • Trenutno imam blizu 500 akvarijuma a držim, uvozim i izvozim Tanganjika i Malawi ciklide.

Kada bi vas neko upitao za savet o tome koliko veliki ( koliko litara ) akvarijum mu preporučujete, šta biste mu odgovorili?

 • Da to zavisi umnogome od vrste ribica koju on želi da gaji. Ne bih preporučio istu litražu za, na primer, calvuse, i za labzdochromis caerleuse. Različita riba ima različite potrebe.
  Na vašem facebook profilu se može videti mnogo fotografija na kojima su ciklidi.

Da li posedujete neki akvarijum gde čuvate ove vrste za koje pretpostavljam da su vam omiljene?

 • Na žalost, kod kuće nemam više nijedan akvarijum, s obzirom da svakodnevno dosta vremena provodim u uzgajivačnici gde imam dva izložbena akvarijuma, jedan od 1500 litara a drugi od 4000 litara.
  Poznato je svim akvaristima da postoji beskrajna bitka između ljubitelja ciklida iz jezera Malawi i onih koji preferiraju ciklide jezera Tanganjika.

Na čijoj ste strani?

 • Ne preferiram ni jednu ni drugu vrstu ciklida jer zastupam i prodajem obe, i u ponudi imam ribica iz oba jezera mada ipak moram da priznam da se više bavim ciklidima iz jezera Tanganjika.

Pored akvaristike, imate li još neki hobi?

 • Akvaristika više i nije hobi za mene, već je vremenom postao posao koji obožavam. Pošto mnogo radim, volim ipak da svoje slobodno vreme provodim sa svojom porodicom i sa svojim psom.

Neku reč za naše članove foruma.

  • Sve najbolje i puno pozdrava za Srbiju i akvariste.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku