Holandski akvarijum

Najbolji način kako bih opisao holandski akvarijum nekome ko ga nikada nije video (znam da je malo takvih) je da zamisli predivno umetničko delo – samo pod vodom. Biljke za holandski akvarijum su birane i uređene na takav način da do izražaja dođu njihove kontrastne boje i oblici. Očigledno, biljke u akvarijumu su od primarnog značaja, a ribice su izabrane u odnosu na biljke (ako ih uopšte ima, to je najčešće samo šačica miroljubivih riba najčešće tetre). Iako to nije uvek slučaj, vlasnici ovih akvarijuma žele akvarijum koji mogu sa ponosom pokazati i kojim se mogu pohvaliti, i da bi to postigli oni će uložiti mnogo sati rada da bi njihovi akvarijumi izgledali baš kako treba. Sto se tiče odabira biljaka za ovu brstu akvarijuma, jedino šta treba uzeti u obzir je da biljke imaju iste potrebe za svetlom, temperaturom, sastavom vode i đubrivom.

Mimo toga, možete odabrati šta god vam se sviđa. Za razliku od pravih biotopa, u holandskom akvarijumu, možete izabrati i uzgajati biljke sa različitih krajeva sveta. Radi bolje ilustracije lepote holandskog akvarijuma, zamislite klasični engleski vrt zasađen ispod vode, i shvatićete šta je holandski akvarijum. On izgleda kao da je ceo akvarijum jedna slagalica, a svaka grupa biljaka deo te slagalice. Svi delovi se prelepo uklapaju, praveći fascinantnu sliku.

Veličanstvenost holandskog akvarijuma zahteva utrošak više vremena nego kod običnih akvarijuma, ali radi se o samo nekoliko časova više u toku nedelje.

Najznačajniji aspekt brige za živa umetnička dela u ovom akvarijumu je nađubrivanje intenzivno osvetljenje, i zavisno od vrste biljaka koju uzgajate, procesiranje vode, da bi se dobila meka, blago kisela voda. Interesantno je da filteri nisu tako značajna stavka u holandskom akvarijumu, kao u onima koji su orijentisani ka ribicama, zato što ribice u holandskom akvarijumu proizvode malo otpadaka. Filteri se koriste najviše radi cirkulacije vode.

Razlog utroška više vremena kada je holandski akvarijum u pitanju, je da bi se održao njegov izgled. Orezivanje biljaka spada u rutinski posao da bi se postigao izgled dobro manikiranog akvarijuma. Biljke koje su izabrane da bi akvarijumu dale izgled travnjaka, s vremena na vreme, moraju se premeštati da bi se održao efekat travnatog tepiha. Neki akvaristi ovaj posao rade iz čiste ljubavi i to im predstavlja zadovoljstvo, a nekima je to pravo opterećenje.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku