Čest stanovnik Malawi akvarijuma

Auratus, riba koja je zbog svoje lepote  i elegcije postala veoma    čest stanovnik domaćih    akvarijuma. Ova riba potiče iz kamenitih delova Malavi jezera. Što se tiče  držanja u akvarijumu, auratus traži pristojne ali  ne preterano kvalitetne  uslove. Naravno, kao i svi afrički ciklidi   zahteva  tvrđu vodu.

Optimalna temperatura za ovu ribu je izmedju 22 i 27 °C. Što se tiče veličine akvarijum, nisu preterano zahtevni, ali im je potrebno obezbediti zaklon u vidu naslaganog kamenja.Rado prihvata sve vrste hrane iako se u prirodi hrani algama i mikroorganizmima koji se hvataju na kamenje.Auratusi ne oboljevaju od BLOAT-a koji ubija mnoge Malavi ciklide.

Polne razlike (dimorfizam) su kod ove vrste jasno uočljive.Odrasle jedinke su potpuno drugačije obojene.Dok su mladi izgledaju isto, karakterišu ih horizontalne crne i bele linije, dok su im stomaci žuti.Medjutim kako stare i sazrevaju, mužjaci dobijaju crn stomak a crne linije postaju sivo-plave.Ukoliko već postoji grupa auratusa i krupni mužjaci, može doći do odlaganja transformacije kod mužjaka.Oni na ovaj način, glumeći ženke, izbegavaju agresivnost mužjaka.Medjutim odlaganje može potrajati samo 2-3 meseca.Cela priča oko transformacije, uslovljena je agresivnošću ovih ciklida(nazivaju ih i ratnicima). Najbolje komšije za  Auratuse su druge ratoborne vrste.

Mreste se dosta jednostavno i spadaju u ustonoše.Ali je potrebno da postoje ribe „mamci“ tj. Drugi muzjaci ili grupa zanki da bi se rasporedila agresivnost mužjaka i izbeglo ubijanje ženke.

Sam mrest kreće kružnim kretanjem mužjaka i ženke iznad kamena ili neke druge površine.Ženka izbacuje ikru, koju posle oplodnje uzima u usta.Sve se ponavlja dok ženka ne izbaci svu ikru.Ukoliko ih neki drugi stanovnik ometa, muzjak ga napada i pri napadu ispoljava jaču agresiju nego inače.Zenka ikru nosi 20-21 dana, koja za to vreme raste u njenim ustima(primecuje se promena boje i ispupčenos usta).Kada je mladj spremna ženka ih pušta ali nastavlja da brine o njima.Trebalo bi je drzati odvojeno da bi se posle puštanja malih oporavila(treba imati na umu da za vreme nošenja mlađi ona ne jede).

Mladi Auratusi se hrane mikroorganizmima i algama ali i svim vrstama izdrobljene hrane.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku