Živorodna štukica

Latinski naziv-Dermogenys pusillis
Zajnički naziv-Malajske sabljice
Porodica-Hemirhamphidae
Kontinent porekla-Azija, Tajland do Indonezije, indija, Mijahmar i Banglades.
Poreklo-Veliki broj varijeteta ove ribice može se sresti širom malajskog poluostrva i ostrva Indonezije.
Veličina ribe-Dužina od 7cm za ženke je uobičajena, dok su mužjaci nešto manji.
Akvarijum-Voli akvarijume, sa dosta biljaka, ali dovoljnom zonom otvorene površine za plivanje. Malajska sabljica, pogotovo mužjaci, ponekad pokazuje agresivnost, ali uglavnom prema pripadnicima sopstvene vrste. Može se držati sa drugim ribicama slične veličine i zahteva za život.
Parametri vode-Temperature vode u opsegu od 24-28c.

Izgled ribe-Boja tela je srebrnasto smeđa do plavičasta, dok su peraja prošarana žutim, plavim i crvenim nijansama.
Mrest-Ženka nosi mladunce oko mesec ipo dana. Ne preporučuje se upotreba kaveza za mrest kod razmnožavanja ove vrste, jer ženka često ošteti svoju donju usnu na njegovim zidovima. Mladi, kojih obično bude pedesetak, su veoma krupni (oko 1cm) i uz dobru ishranu, koja podrazumeva artemiju i druge vodene račiće, rastu veoma brzo. Nedostatak vitamina D u ishrani bremenitih ženki i mladunaca
može biti poguban za razmnožavanje Malajske sabljice.
Ishrana-U ishrani odraslih primeraka trebalo bi da dominira živa hrana, a naročito su se dobro pokazale vinske mušice, koje se mogu lako odgajiti u kućnim uslovima.
Životni vek-Očekivani životni vek ove vrste u zarobljeništvu je oko 5-6 godina.
Opis vrste-Naseljava veoma različita staništa, od muljevitih bara i močvara sa bočatnom vodom do bistrih potoka i rečica u kojima bira limane sa mirnijim tokom, gustim vodenim biljem i zone čiste površine za lov insekata. U Evropi je prvi put uvezena 1905. godine.
Potpuna prilagođenost životu pri površini vidi se po obliku glave, usta i celog tela Malajske sabljice. Donja vilica je nepokretna i izdužena, a gornja, takođe zašiljena ali elastična, podiže se i sa kožnim naborima koje vezuju usne formira aparat idealan za lov mikoroorganizama, insekata i sitnih ribica ispod same površine. Torpedoliko telo sa perajima jako povučenim unazad, omogućava joj da se, po potrebi, kreće i napada plen veoma naglo i brzo. Zbog velikog areala vrsta, ribe koje stižu iz prirode variraju u obojenosti, a izraženost boja je redovno naglo jača nego kod primeraka odgajanih u zarobljeništvu.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku