Živa hrana za reptile

Živa hrana je najzdraviji i najprirodniji oblik proteinske hrane, a takođe sadrži i kalcijum i ostale vitamine i minerale. Pod živom hranom u teraristici se podrazumevaju insekti i glodari uglavnom. Od insekata najčešće se koriste skakavci, lateralisi, dubije, madagaskarske šisteće bubašvabe. Od crva su najpopularniji brašnari (tenebrije) i fobasi. Od glodara se koriste miševi, hrčci, pacovi, morski prasići, zečevi….

Čuvanje guštera, jednog ili više, iziskuje čuvanja i kolonije pomenutih insekata i crva. Na prvi pogled mnogima zvuči odvratno pa se ugasi želja za novim gmizucim ljubimcem. Iako imam neverovatan strah od insekata, uzgajam ih sve.

Navikne se čovek na sve.

Što se glodara tiče, oni se uglavnom koriste kod ishrane zmija. Za mladunče zmija se uglavnom koriste jednodnevni glodari, dok se za odrasle zmije koriste veće jedinke. Pojedini varani se hrane glodarima takođe. Dok se manji gušteri mogu zasladiti jednodnevnim glodarima.

Ukoliki nemate vremena i prostora da sami uzgajate glodare, pronađite nekog lokalnog odgajivača koji će vam po vrlo pristupačnim cenama prodavati hranu za vaše beznoge prijatelje.

Prilikom određivanja odgovarajuće veličine hrane, može Vam pomoći generalno pravilo da kod guštera hrana ne bi trebalo da bude veća od raspona između očiju, dok kod tarantula i drugih zglavkara veličina insekta ne bi trebalo da prelazi raspon nogu.

Budite oprezni pri odabiru žive hrane jer ona može sadržati parazite ili otrove, uključujući i gliste i muhe iz okoline, koji mogu naštetiti vašim ljubimcima. Stoga nije preporučljivo uzimati životinje iz prirode, uzgojena hrana je sigurnija.

1 komentar
  1. Odgovorite
    gix_5@hotmail.com новембар 7, 2017 at 5:00 pm

    imo sam sve i jos uvjek imam.. i na sve sam naviko i uzivam u tome, samo strahujem da opet ne dozivim gubitak kao i par puta do sad .. jer osjetljive su to zivotinje,,,

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku