Uređenje akvarijuma u 5 koraka

1. Popunite dno akvarijuma peskom


Podloga na dnu osnova je za pravilnu negu riba i biljaka. Tlo omogućava naseljavanje bakterija koje razgrađuju štetne stvari i potpora je za biljke. Na dno akvarijuma ako želite akvarijum sa biljkama stavite akvarijumski supstrat, oko 2-3 cm. Pokrijte ga sa 5 cm debelim slojem finog peska kojeg ste prethodno oprali. Nikada nemojte u akvarijum stavljati oštri pesak (balzatni pesak ili gaženi keramički pesak) jer bi se ribe (npr. oklopni somići) mogle povrediti. Pesak mora biti tamne boje, a nikako ne sme biti potpuno beli. Svetli pesak iritira ribe i dovodi do stresa. Na tamnom pesku lepše se vide divne boje ukrasnih riba. Akvarijumski pesak kupujte samo u specijalizovanim trgovinama, nikada u trgovini sa građevinskim materijalom i slično! U specijalizovanoj trgovini sigurno će te kupiti pesak bez štetnih stvari. Pre upotrebe pesak dobro operite pod tekućom vodom.

2. Ukrasi i tehnika

Sada možete postaviti filter i akvarijumski grejač sa termostatom. Stvorite mali podvodni svet od dobro očišćenog kamenja i komada drveta koje ste kupili u specijalizovanim trgovinama i koje pre upotrebe dobro operite u toploj vodi. Tako će ribe imati dovoljno mesta za skrivanje.

 

 

3. Punjenje akvarijuma vodom i tretiranje vode

Način da napunite akvarijum vodom. Na dno akvarijuma postavite plitki tanjir kako biste sprečili da voda koju sipate u akvarijum uništi podlogu na dnu. Tada na tanjir dolivajte mlaku vodu dok ne napunite 2/3 akvarijuma. Sa termometrima lako će te odrediti temperaturu vode u akvarijumu.

Kakva voda je najbolja za Vaše ribe?
Bez pripreme voda sa česme nije prikladna za akvarijum. Hlor i drugi zagađivači (joni metala i razne soli) ugrožavaju ribe, biljke i mikroorganizme.
Posebno je važno vodu biološki pripremiti sa sredstvom za pripremu vode. Neki od preparata kao što je na primer preparat Sera nitrivec. Sa njim unosimo različite bakterijske kulture za čiščenje vode i razgradnju štetnih stvari. Bakterije za nekoliko sati stvore prirodnu mikrofloru i na taj način uspešno razgrade štetne stvari u akvarijumu.

Parametri vode
Osnovni kriterijum za tvrdoću vode su kao prvo karbonatna tvrdoća i pH vrednost. I jednu i drugu vrednost morate proveriti pre nego što ribe stavite u akvarijum. Idealne vrednost razlikuju se zavisno od vrsta riba. U specijalizovanim trgovinama savetovati će Vas koji su idealni uslovi za ribe koje želite.

Karbonatna tvrdoća stabilizuje pH vrednost.

Pravilna pH vrednost u akvarijumu neutralizovaće smetnje koje prouzrokuju biološki procesi raspadanja i od biljaka potrošeni ugljen dioksid. Karbonatna tvrdoća (°dKH). U akvarijumu sa više vrsta riba ona mora biti između 5 i 10 °dKH

4. Sadnja biljaka

    1. Pre nego što posadite biljke oštrim makazama odrežite vrhove korena i odstranite uvenule listove.
    2. Prstom iskopajte rupu u pesku
    3.  Pažljivo stavite koren biljke u rupu i zatrpajte peskom. Lagano pritisnite pesak i povucite biljku, kako bi se korijenje biljke okrenulo prema dole.

Đubrenje biljaka

Uzgoj biljaka biće jednostavan ako koristimo đubrenje. Kad koristimo đubrivo biljke nam brže rastu, jer što brže narastu, pre će početi doprinositi kod biološkog pročišćavanja.
Ugljen-dioksid (CO2) važan je hranjivi sastojak za sve biljke. Ali ipak, potreba za tim hranjivim sastojkom vrlo je različita. Mnoge sporo rastuče biljke (npr. Anubias) troše malo CO2. Druga je situacija kod brzorastućih biljaka (npr. Cabomba, Myriophyllum) i kod dekorativnih biljaka s crvenim lišćem (npr. kod crvenog tigrastog lokvanja, Nymphaea lotus): kod tih biljaka đubrenje ugljen dioksidom je nepogrešivo jer samo ih na taj način možete dugo negovati.

5. Kako akvarijum naseliti ribama

Napokon: akvarijum je postavljen, u njemu su ukrasi i biljke, filter, grijač i osvetljenje rade ispravno. Sada možete u akvarijum naseliti ribe. Istovremeno započnite sa biološkim pročiščavanjem vode.
Znajte da naseljavanje riba u akvarijum za njih znači promenu klime. Isključite osvetljenje u akvarijumu i izbegavajte jaku svetlost prilikom naseljenja riba.
Transportnu kesu u kojoj se nalaze ribe stavite u akvarijum (otvor kese neka bude prema gore; kesa mora plutati na vodi)
Otvorite kesu i nekoliko puta presavijte rub kese. Tako će otvorena kesa plutati na vodi. U kesu dodajite vodu iz akvarijuma (dok ne napunite 2/3 kese) svakih pola sata u malim količinama.
Nakon pola sata možete prebaciti ribe u akvarijum koristeći mrežicu za ribe. Vodu koja se nalazila kesi nemojte sipati u akvarijum.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku