Upoznajte ribu list

Ponekad kada pogledate u neku od reka Južne Amerike, primetićete dosta suvog i opalog lišća koje opada sa obližnjeg drveća i upada u vodu. Nekada će neki od tih listića i oživeti jer ribe roda Monocirrhus sasvim su pljosnate i podsećaju na baš neki od tih listića.

One bojom i oblikom sasvim podsećaju na list, a nekim vrstama čak ispod čeljusti raste i „peteljka“.

Kriju se, po pravilu ispod kamenja i u pukotinama na rečnom dnu, a pošto su oni predatori taj kamuflirani listić ponekad i oživi i zgrabi svoj plen. Manje ribice, račići i drugi rečni beskičmenjaci,  Monocirrhusa ne vide ili misle da je otpao listić pa ne obraćaju pažnju a on to mudro iskoristi.

Još jedna fascinantna informacija vezano za ovu ribu, koja je oduševila naučnike je ta, da je sposobna da izvrši manje promene boje svog tela kako bi se prilagodila okolini i postala potpuno nevidljiva.

U zatočeništvu zahteva izuzetno čistu vodu, bez velikih oscilacija u kvalitetu vode, veliki akvarijum sa dosta kamenja, navikava se na suvu hranu ali je svakako potrebno povremeno je hraniti i živom hranom. Zbog svoje cene i uslova koje zahteva, potražnja za njom je manja pa je i uvoznici retko uvoze.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku