Terapeutsko dejstvo Akvarijuma

Sve češće možete naići, na televiziji ili u časopisima da se u akvarijumu drže meduze i kako je to postalo hit u svetu, postavlja se nekoliko pitanja. Činjenica koju možete pročitati u literaturama, kaže da se meduze ne mogu držati u zatočeništvu  pa samim tim se pitamo koliko je humano onda čuvati ih u akvarijumu.?

Japanski stručnjaci kažu da se  posmatranjem meduza i njihovog ponašanja, smanjuje stres kod ljudi, snižava krvni pritisak i opušta.

Ja kao akvarista mogu isto tako reći da se terapeusko dejstvo, može postići običnim slatkovodnim akvarijumom uz pažljivi odabir riba i bilja.

U želji za stvaranjem tihe i mirne atmosfere u vašem kutku divljine, razmislite o konceptu dobro ubiljenog akvarijuma koji predstavlja isečak jednog dela prirode, sa sporim, elegantnim ribama i nijednim detaljem koji narušava jednostavan, tihi sklad. Ovaj koncept ćemo u daljem tekstu zvati „miran akvarijum“. Iako ova definicija skoro svakom akvaristi zvuči zanimljivo, mali je broj onih koji uspeju daje postignu. Razlog za to je, u većini slučajeva, udaljavanje od samog koncepta u korenu -na početku bavljenja hobijem, a neretko i kasnije pri samom rađanju ideje o novom zajedničkom akvarijumu, kada odemo do akvarističke radnje i tamo kupimo mnoštvo vrsta riba i bilja jer su nam sve -jednostavno lepo! Ovo znači da pri odabiranju flore i faune za ovakvo uređenje moramo jednostavno biti uzdržani u pogledu raznolikosti vrsta, jer se u suprotnom ne stiče utisak mirnoće koji želimo da postignemo. Iz ove rečenice sigurno naslućujete da su jatne ribe te koje će krasiti „miran akvarijum“. Zastaćemo ovde za trenutak, jer moramo obratiti pažnju na dimenzije akvarijuma pre nego što se odlučimo za konkretne vrste riba. Dužina „mirnog akvarijuma“ bi trebala biti dovoljna da se one mogu prirodno ponašati i u grupama preplivavati akvarijum od jedne do druge strane. Minimalna dužina ispod koje ne bi trebali ići, ukoliko zaista želite verno odslikavanje ovakvog uređenja, iznosi 140 cm. Pri ovoj dužini izbraćemo jato kojem je potrebno 20-ak (i više) sekundi da prepliva akvarijum. Ukoliko imate duži akvarijum, možete sebi dati malo slobode i nabaviti malo brže plivače, ali vam ne preporučujemo. Sa većom dužinom akvarijuma i sporijim plivačima lakše se postiže krajnje uređenje. Dakle, odabiramo Jednu vrstu sa što izraženijim jatnim osobinama i jednoobraznim kretanjem. Sloga u kretanju je jedan od ključnih aspekata u dizajniranju „mirnog akvarijuma“. Uporedite akvarijum sa 30 riba od-10 vrsta sa akvarijumom od 30 riba jedne vrste i recite mi koji će jače odavati utisak jednostavnosti, harmonije i bolje izbalansiranosti?

Dolazimo do trenutka kada se treba opredeliti za konkretnu vrstu. Razmislite o južnoameričkim tetrama i to pre o onim duguljastijeg nego oblijeg tela. Duguljastije tetre, npr. neonke (Paracheirodon innesi) su nešto brži plivači, ali se mnogo lepše kreću u odnosu na sporije i oblije Hyphessobrycon erythrostigma. Pošto stavljamo akcenat na kretanje riba, ja bi se u ovom slučaju opredelio za duguljastije tetre, i to najpre za Paracheirodon axelrodi – kraljevske tetre. Mali barbusi takođe mogu ukrasiti ovakav akvarijum, ali imaju istu manu kao i oblije tetre – raštrkanost pri kretanju. Sada bi trebali dodati neku veću vrstu čiji će oblik biti različit od tetri. Ponašanje i brzina takođe ne smeju izlaziti iz okvira koncepta. U tu svrhu, najbolje će poslužiti diskusi (Symphysodon aequifasciatus) ili ribe sličnog oblika. Ukoliko ste početnik ne bih savetovao da se opredelite za jato diskusa, jer im cena na našem tržištu nije baš pristupačna. Skalari (Pterophvllum scalare) bi u tom slučaju bili adekvatna zamena, ali samo ukoliko vam je akvarijum dugačak, zbog izražene teritorijalnosti pre i toku mresta. Takođe, dobar izbor bi bio jato bisernih guramija (Trichogaster leeri) ukoliko vam ne smeta mešanje azijskih i južnoameričkih riba. Broj primeraka (ove veće vrste) ne trebao biti manji od šest, a ni previše veliki jer je većoj ribi potrebno više prostora. I ovo je jedan od razloga koji vas može omesti u uspešnom uzgajanju diskusa. Kako su „čistači“ neizbežne vrste riba u skoro svim akvarijumima, tako ih i u „mirnom akvarijumu“ nećemo izostaviti. Slobodno dodajte 7-8 Corydoras-a, i 3-4 plecostomus-a ili otocinclus-a. Oni svojim prisustvom neće narušavati izgled koncepta. Sada kada smo odabrali ribe, prelazimo na odabiranje bilja. I u ovom pogledu moramo takođe biti uzdržani, jer ne želimo da oc svog akvarijuma napravimo biljnu kantu. Jednostavnost i vizuelna harmonija se može postići sa svega 4 vrste! Razmislite o jednoj vrsti niskih prednjih biljaka i tri vrste pozadinskih, viših biljaka. Kao ideju, predložio bih postavljanje Vallisnerie sa leve i desne strane i u pozadini. Sa desne strane, odmah do Vallisnerie gusto bih posadio nekoliko Echinodorus osiris-a, a sa leve bi sa lepo uklapale neke lisnate Ludvvigie. U prvom planu bih zasadio niske Cryptocoryne ili Sagittarie. Ovakvim izborom bilja, akvarijum bi dobio konkavni izgled. Pozadinu akvarijuma obavezno obojite u crno, i nipošto ne lepite „postere“ sa biljem. Podloga bi trebala biti što tamnija. Ukoliko nemate mogućnosti da nabavite tamnu podlogu onda po celoj površini svetle što gušće zasadite nisko bilje. Na ovaj način ćete sakriti svetlu boju.

Filtracija mora pre svega biti tiha. i ne previše jaka. Recimo da ste vodili računa o svakoj sitnici i da ste uspeli da postignete mirno uređenje. Ne želite da valjda da vam brujanje i zujanje vazdušne ili fontanske pumpe u potpunosti pokvari koncept? Najbolje bi bilo opredeliti se kanister filter. Oni su skoro nečujni, imaju širok dijapazon kapaciteta i ne uzburkavaju vodu.

„Miran akvarijum“ je veoma lep akvarijum, jednostavan za održavanje, njegova terapeutska svojstva su dokazana. Mislim da posle ove priče, trebate se i vi odličiti da napravite jedan ovakav akvarijum u svom domu, i da se opustite uz mirne vode prelepog akvarijuma.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku