SPS korali

SHORT POLIP STONE – SPS
Ova mnogobrojna grupa korala, u većini, živi odmah ispod površine vode. Ta zona se naziva „talas“ ili zona „turbulencije“, u vreme oseke čak ostanu na suvom. Ovo su graditelji grebena, brže rastu od LPS korala, ali zato im je potrebno i više kalcijuma.

U akvaristici popularni rodovi su:
-ACROPORA,
-MONTIPORA,
-SERIATOPORA,
-POCILLOPORA… 

 

Najmnogobrojnije su Acropora i Montipora. Naučnici procenjuju da u moru ima više biomase roda Acropore nego svih ostalih korala zajedno!

Ovo su najteži korali za držanje u akvarijumskim uslovima, i sa pravom ih mnogi smatraju vrhuncem morske akvaristike. Ne preporučuju se za početnike. Nitrati mogu da uspore ili zaustave kalcifikaciju njihovih skeleta. Obojenost ovih korala može se menjati pod različitim intenzitetom svetla. Zahtevaju kristalno čistu vodu : nitrati i nitriti 0 , fosfati 0 , kalcijum poželjno preko 450ppm , velike protoke (i preko 30 puta zapremine akvarijuma), što jača svetla, metal halogena, led  ili veliki broj fluo cevi, stabilnu temperaturu. Potrebni su i dodaci Stroncijum, Jod, Kalcijum.
Postavljaju se u gornjoj trećini akvarijuma. Ovi korali se ne hrane. Pošto su celi od kalcijuma , ako padnu mogu da se polome, zato su i najlaksi za fragiranje od svih korala. Polomljen deo jednostavno zalepite „super lepkom“ za kamen i on nastavlja svoj rast. Ne savetuje se drzanje ovih korala zajedno sa LPS koralima. Donekle su slični,a opet vrlo različiti , prvenstveno zbog protoka i svetla, kao i to što hranjenje LPS-a utiče na kvalitet vode.

Sećam se perioda kada je držanje ovih korala bilo skoro neizvodljivo. Sa sadašnjom opremom : veliki skimeri, kalcijum reaktori, chilleri (klime), stream pumpe, i nije tako teško. Za one koji se prvi put susreću sa ovim koralima savetujem nešto iz roda Seriatopora ili Montipora…

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku