Sijamski Algar

Sijamski Algar ili Sijamska Lisica, jedini je poznat algar koji se hrani crvenim algama Audouinella. Dolazi iz tekućih voda Tajlanda i malajskog poluostrva.

Sijamski algar, je vitka, sivkasto braon riba sa upečatljivom crnom prugom koja se proteže od nosa do repa. Maksimalna veličina do koje može porasti je oko 15cm i može se postići za 2 godine u optimalnim uslovima u divljini. Svakako, u akvarijumu one rastu sporije i često ne dostižu punu veličinu. Životni vek je oko 10 godina.

Peraja su providna ili blago zamućena, bez žutog ili crvenkastog odsjaja. Kada je pod stresom ili u tuči crna boja pruge značajno bledi, donji deo tela postaje srebrnkastobeo, a gornji izrazito braon. U normalnim okolnostima, ivice crne pruge idu cik_cak i nisu skroz vidljive dok riba ne dostigne 5 do 7 cm. Odrasle ženke su malo deblje od mužjaka, drugi oblici polnog dimorfizma nisu poznati.

Sijamski algari su aktivni i brzi plivači, žive u jatima, ali takođe se mogu čuvati u paru ili individualno. Veoma su dobri skakači, pa ih zbog toga ne treba držati u akvarijumu bez poklopca. Često jure jedni druge, ali se međusobno ne povređuju. Ostale stanovnika akvarijuma ne uzunemiravaju. Imaju dosta čudan način odmaranja jer ne leže ravno na stomaku, već drže gornji deo tela podignut oslanjajući se na rep i zadnja peraja. Mlade ribe se ponekad odmaraju na širokim listovima akvarijumskog bilja, dok odrasle to vole da rade pri dnu, na niskim kriptokorinama. Mehur sijamskog algara nije naročito razvijen, tako da ne mogu lebdeti na sredini akvarijuma, već moraju biti u konstantnom pokretu da ne bi tonuli.

Nisu naročito zahtevne ribe za čuvanje . Odgovarajuća temperatura bi bila od 24 do 26c. Ove ribe dolaze iz bistrih voda, bogatih kiseonikom. Kako im samo ime govori, hrane se algama, ali takođe uzimaju sve vrste hrane. Mlade ribe su vrednije i bolje čiste akvarijum od algi, dok starije radije čekaju da im bacimo hranu. Ribe koje se prodaju po pet šopovima su divlji primerci, jer se o njihovom razmnožavanju u zatočeništvu veoma malo zna.

Kako nisu agresivne, možemo ih čuvati u bilo kom zajedničkom akvarijumu, vodeći računa o njegovoj veličini. Aktivno ponašanje sijamca može smetati miroljubivim i plašljivim ribama, na taj način što će ih odvraćati od mresta. Takođe, ne treba ih držati zajedno sa bikolorima koji su veoma agresivni prema svojim sijamskim rođacima, osim ukoliko akvarijum nije zaista veliki i veoma gusto zasađen.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku