Pranje akvarijuma

U razgovorima sa obično mladim akvaristima, čuo sam više puta termin oprao sam ili perem akvarijum pa sam imao potrebu da objasnim to.

Praktično, akvarijum se nikada ne pere, a poželjno je povremeno sa unutrašnje strane obrisati staklo sunđerom, truleks krpom ili novom žicom za sudove (kod žice treba obratiti pažnju da je nova i da nikako ne zahvatite njom pesak jer ćete tako izgrebati staklo), kako bi skinuli alge koje se vremenom natalože na površinu stakla. To takođe ne treba raditi tako često jer su one korisne u preradi vode a dobre su i kao hrana za algare u vašem akvarijumu. Stvaranje tih algi na staklu je prouzrokovano često prejakim svetlom ili predugačkim periodom rada svetla, što u nekim slučajevima bude i više od 12h. Spoljno staklo treba čistiti samo čistom krpom radi eventualnog otklanjanja tragova vode ili drugih mrlja od nekih nečistoća.

Klasično pranje akvarijuma spolja i iznutra se radi najčešće posle višegodišnje upotrebe, kada dotraje podloga i kada se nahvata previše kamenca ili algi. Tada akvarijum potpuno ispraznite, ribe premestite u drugi akvarijum ili neku posudu sa vodom iz akvarijuma u kome su već bile ( nipošto u svežu vodu sa česme). Tako ispražnjen akvarijum treba prati sa 10% rastvorom sone kiseline za domaćinstvo uz obaveznu upotrebu rukavica kako bi se zaštitili. Kada tako perete akvarijum nanesite sonu kiselinu i sačekajte da odstoji malo a ostale delove kao što su prelivne cevi, mrežice i sve drugo što je u dodiru sa akvarijumom potopite u rastvor i ostavite da odstoji. Nakon 10 do 20 minuta sve treba oprati isključivo čistom vodom, pranje treba uraditi detaljno da nebi ostali tragovi kiseline a i ako se to desi da ostane malo kiseline, neće svakako škoditi ribama osim ako nije prevelika količina.

Napomena koju moram naglasiti da tako opran akvarijum morate ponovo formirati iz početka, što znači da bez upotrebe raznih preparata, ribe možete dodati tek posle najmanje dve nedelje cikliranja vode.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku