Pena u akvarijumu

Jeste li nekada primetili penu na površini vode i jeste li se zapitali odakle se stvorila?

Možda ste se zabrinuli da je to opasno po vaše ribe. Pena na površini akvarijumske vode se stvara iz više razloga, neki od njih su bezopasni a neki mogu biti smrtonosni. Navešćemo najčešće razloge zašto se može stvoriti pena i šta možete uraditi da je eliminišete.

Aeracija

Nekada mehurići koje stvara raspršivač, ako je pumpa jaka, znaju da naprave penu. Pogotovo ako u akvarijumu postoji još jedna strim pumpa.
Kada menjate vodu ili dopunjavate obavezno malo promutimo vodu na neki način, što poremeti mehuriće koje stvara raspršivač a strimpumpa ih gura i to zna da stvori malo pene na površini. Ovo je totalno bezopasno za ribe ali zna da bude dosadno i ružno.
Ako želite da izbegnete ovaj način stvaranja pene budite oprezni kada dolivate vodu i trudite se da to radite polako niz jedan zid akvarijuma ili na neki kamen.
Generalno, ovo neće biti u velikim količinama i sastoji se od većih mehurica koji lako nestaju sa površine. Ova vrsta pene je potpuno bezopasna i nema razloga za neku veću brigu.

Sapun ili deterđžent

Ako čak i mala količina sapuna ili nekog sredstva za čišcenje ili deterđženta dospe u akvarijum, obično će jako brzo stvoriti dosta pene. Ova pena je zlokobna, i vrlo brzo dolazi do uginuća riba. Kada je ovo u pitanju, prvo šta trebate uraditi je da odmah izvadite vaše ribe u neki drugi akvarijum ili čistu kofu ako nemate drugi akvarijum.
Akvarijum će te morati osprazniti skroz, sve povaditi i detaljno i temeljno sve oprati pa čak i filter. Najbolje je filter masu baciti a ubacite drugu. Ovo zna da bude mnogo veliki problem ako nemate drugi akvarijum gde možete odvojiti ribe a nemate spremnu vodu, pa je naš savet u ovom slučaju pozajmite od nekog akvariste kofu vode gde možete ubaciti ribe. A za brzo formiranje filtera postoje preparati koji se koriste tako da to neće biti veliki problem.
Kada zbrinete ribe i operete akvarijum naš savet je da detaljno proverite kako je sredstvo za čišćenje ili sapun dospelo u akvarijumsku vodu. Jedan od načina je preko kofe ako ste menjali vodu ili nekog drugog pribora koji koristite (crevo, usisivač za vodu i td.). U ovom slučaju pre svega dobro razmislite šta je moglo da dovede da sredstvo završi u akvarijumu. Zapamtite sve što upotrebljavate za čišćenje akvarijuma ili menjaja vode mora biti čišto i oprano samo čistom vodom bez ikakve hemije.

Belančevine

Proteini takođe stvaraju penu ali daleko češće u slanom akvarijumu nego u slatkovodnom.
Proteini u kombinaciji sa mehurićima vazduha stvaraju penu koja prikuplja svu nečistoću, sad to je sa jedne strane dobro a sa druge strane i nije. Ali za tako nešto i otklanjaje takve pene se koriste skimeri koji uspešno obavljaju taj posao ali samo u slanoj vodi, u slatkoj su beskorisni.
Ako se počne stvarati pena od proteina, to je jedan od pokazatelja da akvarijumu je potrebno čišćenje. Proverite da li je filter čist i otklonite sve ostke u akvarijumu, ponekad se desi da je nešto od organizama uginulo a ne vidite ga iza kamena pa vam stvara problem.
Najviše proteina se stvara od leša nekog organizma (ribe), pa se zato savetuje da svaki dan pogledate jel sve uredu sa vašim životinjama.

Riblje gnezdo

Ako u akvarijumu imate neku od riba koje prave gnezda na površini vode, tako što stvaraju penu, to su Borci, Trihogasteri.
Kod ovih vrsta riba, mužjaci stvaraju penu na površini da bi privukli ženke.

Ova vrsta takozvane pene znači da je vaš akvarijum zdrav, vaše ribe srećne i da će te uskoro imati mlade ribe. Tako da ako primetite mužjaka da pravi gnezdo, savetujemo vam da nista ne dirate.

1 komentar
  1. Odgovorite
    Pufalic jun 15, 2017 at 12:23 pm

    Ja sam imao problema sa penom.Naime akv sam previse napunio tako da je nivo vode bio bas bas blizu poklopca tj isparivaca plus jaka punmpa i rasprskivac….mehurici se nisu razbijali zbog blizeg poklopca i stvarala se pena…to je bilo u mom slucaju…odlio sam viska vode i sve se vratilo u nornalu…pozzz

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku