Osnovni troškovi početničkog morskog akvarijuma

Pošto sam i sam početnik u morskoj akvaristici, imam akvarijum od 80l i star je 4 meseca, pa ovom temom smo želeli da prikažemo troškove jednog malog morskog akvarijuma. Ovo su cene za moj akvarijum, što ne znači da mora da se koristi ista oprema, misllim skimmer, pumpa, živo kamenje itd….

Akvarijum: 46×45(v)x42  oko 40e
Grejač: Atman od 100w lično, ja sam ga imao.
S.Pumpa : Tunze 6025 oko 40e
Skimmer : Tunze 9005 120 e ( polovan)
Osvetljenje : 4x Ati neonke sa konzolom 120e, stim da za ovu litražu su dovoljne 2 neonke
Živ kamen: 13.5 e po Kg ( govorim o svežijem kamenu). Ja sam za ovu litražu kupio oko 8-9 kg
So: 5 kg 17.5e

Potreban je  i salinomer oko 10 e (klasičan plovak) i testovi za nitrite, nitrate, amonijak ok 10 12 e po testu (ali za salinomer i testove uvek možemo da se snađemo od nekoga ko je već formirao svoj akvarijum).
Korali: Ja držim samo meke korale njihova cena iznosi od 5 e pa naviše….
Ribe: Imam 2 clown-a  24e par
Ishrana: Moje hranim zaleđenim oslićem (file) i zaleđenim lososom 2 parčeta t.j fileta sam platio 300 din i nisam potrošio ni trećinu. Mogu da jedu i tetra Pro Color i druge hrane…
Prilikom formiranja akvarijuma sam koristio destilovanu vodu i nju sam koristio 3 i po meseca, prilikom dolivanja i menjanja vode. 5l oko 110 dinara.
Mesečni troškovi trenutni su za ovaj akvarijum 268gr soli na 10 dana, jer jednom u deset dana menjam 10 % vode, posle 3 i po meseca sam prešao na našu česmovaču tako da mesečni trošak za ovaj akvarijum iznosi 804 gr soli.
Najveći troškovi su početni t.j Skimmer, Stream pumpa, Osvetljenje…održavanje posle tog ulaganja je bukvalno isto kao i slatkovodni akvarijum.

Cene su napisane iz ličnog iskustva u datom vremenu pisanja teksta, što ne mora da znači da je na dan čitanja baš tako zbog same varijacije cena na tržištu.

Reakciju ljudi i komentare na ovaj tekst možete videti ovde

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku