Osnovni deo svakog akvarijuma je i pumpa za vazduh

Kako, zašto i čemu služi?
Voda u sebi sadrži i kiseonik, koji je ribama neophodan za život. Kiseonik se troši a mali procenat i sam izađe iz vode, što više imate riba to vam je veća količina kiseonika potrebna. U nedostatku kiseonika primetićete da ribe ubrzano dišu i da izlaze na površinu, to je znak da se situacija alarmantna i da trebate dodati kiseonik u vodu. Za dodavanje kiseonika služe pumpe za vazduh koje spadaju u osnovni deo svakog akvarijuma.Vazdušna pumpa nije jedina koja dodaje kiseonik u akvarijum, kiseonik se dodaje i preko filtera tj. čiste filtrirane vode, direktno preko površine vode, biljke stvaraju kiseonik, čista voda sa česme koju dodajemo ima kiseonika, čak i fontanske pumpe o kojima ćemo pisati kasnije dodaju kiseonik ali najrelevantniji i vizuelno najlepši izvor čistog kiseonika, su sitni mehurići koje vazdušna pumpa i raspršivač ubacuju u akvarijum.

Pored ubacivanja vazduha u akvarijum, vazdušna pumpa u nekim akvarijumima služi za filtriranje vode tu primenu pumpe ćemo opisati…

Kako pumpa za vazduh radi?
Pumpa radi po jednostavnom principu, uzima kiseonik iz atmosfere i ubacuje ga u vodu. Taj proces se obavlja uz pomoć raspršivača, koji vazduh sitni na jako sitne mehuriće jer se tako lakše rastvaraju u vodi.
Vazdušna pumpa nije napravljena da dolazi u kontakt sa vodom pa samim tim je treba odvojiti van akvarijuma na suvo i podići iznad nivoa vode. Jer znam situacije gde je usled nestanka struje, ukoliko pumpa stoji ispod nivoa vode, kroz crevo povuče vodu i napuni se vodom. Što naravno nije dobro i može izazvati havariju u kući, zato se uvek preporučuje da stoji više od nivoa vode na haubi akvarijuma ili okačena na zidu. Unutrašnji delovi vazdušne pumpe su podložni kvarovima a i mogu se lako zameniti, uglavnom su to membrane koje se mogu naći u radnjama kao rezervni delovi a i lako se menjaju. Pumpa vremenom, kao i svaka druga mašina počinje i da se više čuje, ako je to u granicama normale nije alarmantno. Buku koja proizvodi vibracijom možete ublažiti tako što ćete je staviti na neki tanak sunđer, koji neće prenositi vibracije dalje. Postoje pumpe raznih oblika i veličina pa svoju pumpu prilagodite vašim potrebama, pumpe sada nisu skupe kod nas i lako se dolazi do njih.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku