Omekšavanje vode

KAO što je već pisano, gajenje diskusa ili većih količina riba iz porodice haracinida, posebno ako nas interesuje mrest, neizvodljivo je bez većih količina meke vode. Tu više ne pomažu priručna sredstva, mešanje vodovodne vode sa kupovnom destilisanom vodom ili prikupljanje kišnice.
Neophodna je posebna aparatura sa anjonskim i katjonskim smolama.
Doduše akvaristi pribegavaju i jednostranijoj primeni propuštanja vodovodske vode preko permutita ali se tako teže kontroliše kiselost ili alkalnost vode (zavisno od upotrebljene permutitske smole). Zato je jedino preporučljivo kombinovanje anjonskih i katjonskih smola, jer se onda dobija neutralna redestilisana voda kojoj kasnije sami pravimo kiselost i regulišemo procenat tvrdoće.


Te smole, ili cela aparatura, mogu se nabaviti samo u inostranstvu. Čine je dva tubusa dužine do pedesetak santimetara u koje se stavljaju u vodu ranije potopljene smole. To se čini, jer ove jako nabubre pa ako se prvi kontakt sa vodom obavi u samim tubusima oni mogu popucati. Vodovodna voda se posebnom instalacijom propušta prvo preko katjonskog omekšivača, a zatim anjonskog. Neophodno je napomenuti da posle određenog vremena smole treba regenerisati. Regeneratori su razni: od sone kiseline do kuhinjske soli zavisno od upotrebljenih katjonskih i anjonskih smola, a na njihovom pakovanju obavezno i piše koje regeneratore treba upotrebiti.
Nabavka aparata za redestilisanje vode je svakako veća početna investicija ali se ona u daljoj akvarističkoj praksi itekako isplati.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku