Novooktrivene kozice u Hong kongu II deo

Ipak, priča se ne završava sa ove tri nove vrste, zato što je takođe ponovo uzeta u obzir studija koju je objavio Wang et al.2008 koji je opisao četiri nove caridina vrste: C.Maculata, C.Venusta, C.Turnida, C.Meridionalis. Od njih C.Maculata i C.Venusta su prikazane kao vlasnici obrazaca boje koji sadrži neizmenične svetle i tamne pruge a autor pretpostavlja da su ove ukrasne vrste prodavane u Japanu i Singapuru kao pčela kozice. Ovo mišljenje ipak nije najbolje propraćeno u akvarističkom hobiju.

Prema njegovoj sudiji koju je obavio, sve četiri vrste su prikupljene u Yingle okrugu u blizini lokaliteta C.Marinae i njihovo stanište je posećivano i napravljene su kolekcije u toku terenskog rada za nove studije. Na osnovu tog materijala, Klotz i von Rintelen su zakličili da primerci vrste C.Maculata u strvari prikazuje C.Venusta. A da je C.Tumida u stvari primerak C.Maculata. Pored toga nisu pronašli značajne morfoloske razlike između različitih populacije C.Tumida  i C.Venusta. U C.Meridionalis koji takođe  poseduje  naizmenične svetle i tamne trake, nedostaju neki koloriti pa su pet prebačene u rod Paracardina, sa P.Zijnica Lianf koja je identična.

Druga vrsta sa trakastim obrašćem boje je C.Trifasciata opisana 2003 koja se javlja u Sai Kung okrugu Hong Konga i na Hengkin ostrvu u Guangdongu. Dok populacije poreklom iz Hong Konga imaju vrlo uske tamne trake na telu, primerci ove varijacije imaju deblje plavičaste trake.

Svih pet uzoraka ovih ukrasnih sojeva pčela kozica su grupisani zajedno sa C.Cantonensis su u filogenetičkim analizama pojazali da je C.Cantonensis istinski predak oblicima iz naših akvarijuma kao što su Cristal Red, King Kong blue bolt bez ozbira na nedostatak kolorita. A akvarijumski primerci sa koloritom i morfologijom sličnom C.Logemanni grupisan zajedno sa C.Cantonensis  predstavljaju mogući pokazatelj hibtidizacije kod ovog para sestrinskih vrsta. Pored toga, C.Logemanni i C.Venusta kao i neke vrste su se pojavile kao ukrasne kozice u trgovini, čak i pod nazivom Hong Kong dijamant pčela kozica mada su i još neki nazivi korišćeni za upravo ovu vrstu.

Stoga nekoliko vrsta mogu biti označene kao pčela kozica u akvaristickom hobiju mada ako kupujete vrstu razmnožavanu u zatočeništvu verovatno je da vaša kozica u mnogome podseća na C.Canotanonesis u genetičnom smislu ali prisustva i dokaz o postojanju ovih gore navedenih vrsta u južnoj Kini i Hongkongu govore i o tome da hibridizacija nije isključena opcija.

Fotografija je sa interneta

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku