Napast ili ljubimci?

Kada govorimo o slatkovodnim puževima, moramo celu stvar sagledati iz mnogo uglova. I dalje se odvija debata oko toga da li su puževi organizmi od kojih imamo dosta beneficija ili su to problematične napasti kojih se ne možemo otarasiti.

Prednosti gajenja puževa

Većina puževa su strvinari i svojim malim ustima mogu da pojedu biljke koje propadaju, ostatke hrane i alge. Posedovanje jednog ili dva puža će vaš akvarijum održavati čistijim i bez algi. Takođe mogu da očiste alge i prljavštinu sa teško dostupnih mesta koje možda ne možete videti iz vaše perspektive.

Puževi će jesti biljke, to je tačno, ali oni najčešće jedu biljke koje propadaju i koje ionako ne bi ste zadržali u svom akvarijumu jer proizvode amonijak (koji je otrovan za ribe). Nekada vam se može učiniti da jedu zdravu biljku, ali možda grešite jer su velike šanse da u stvari jedu alge sa zdravih biljaka.

Puževi takođe daju i dodatnu boju i kretanje u vašem akvarijumu, i mogu biti zabavni za gledanje! Postoji mnogo različitih vrsta, sa različitim veličinama, bojama i oblicima.

I još jedna velika prednost sa puževima je što ako imate ikrašice u vašem akvarijumu, za razliku od ostalih riba, puževi neće dirati ikru.

Puževi kao napast

Barski puževi su najgora vrsta puževa koju možete naći u vašem akvarijumu. Ubacivanjem netretiranog kamenja (kuvanje i pranje) neretko i barskih biljaka u vaš akvarijum, možete uneti i ove puževe. Oni na sebi mogu sadržati parazite koji će se preneti na ostale stanovnike akvarijuma. Veliki problem je i to što su hermafroditi, i mogu da se nekontrolisano množe.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku