Mrest Trichogastera II deo

Kada je gnezdo pripremljeno mužjak počinje da osvaja ženku plivajući kraj nje tako da je telom zagrli i okrene na leđa. Parenje je na početku prividno, ali kasnije ženka, ispod već pripremljenog gnezda, ispušta ikru koju mužjak oplođuje. Mužjak sam prenosi jaja u gnezdo i brižljivo ih čuva.

Ženka polaže do 1000 ikri, ali ne odjednom već u nekoliko uzastopnih parenja tako da je neophodan veliki  akvarijum i dosta hrane. Posle mresta treba izdvojiti ženku, koja je prilično iscrpljena, kako je mužjak ne bi progonio.

Kada se posle dan ili dva izlegu ribice, mužjak će i dalje smerno vršiti svoju ulogu čuvara i brižljivog oca. Posle nekog vremena ( otprilike 4 dana ) mlađ počinje da napušta gnezdo i tada mužjak više ne može da ih kontroliše, zato je najbolje da se on odvoji posle uspešno obavljene dužnosti roditelja.

Mlađ će najradije prihvatiti infuzoriju koju im treba davati više puta na dan. Ovo je najkritičniji period za mlađ. Posle otprilike dve nedelje prećićemo na tek izleženu artemiju. Nakon mesec dana možemo preći i na sitniju lisnatu hranu.

Ribicama treba što češće ( svaka dva tri dana ) menjati vodu zbog ostataka hrane koja se taloži na dnu akvarijuma i utiče na rast ribica, takođe ne sme nedostajati dobar raspršivač. Kako mladi budu rasli trebalo bi ih rasporediti po drugim akvarijumima, ne bi li izbegli smrtonosan uticaj prekomernih otpadnih materija u vodi.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku